A Magyar Fürdőkultúra Napja a Gellért fürdőben

Forrás: turizmus.com

 2018. október 09. 11:02

A Magyar Fürdőkultúra Napját minden év októberének második szombatján rendezik meg, idén ez a nap 2018. október 13., szombat. A budapesti fürdők közül idén a 100 éves Gellért fürdő kulturális programokkal és szinkronúszó bemutatókkal várja a látogatókat.

A jeles nap célja a több ezer éves fürdőkultúra hazai gyökereinek és értékeinek megismertetése, a hagyományok fenntartása, fiatal generációk ismereteinek bővítése, és az idősebbek figyelemének felhívása a hazai gyógyfürdők és az igénybe vehető gyógykúrák iránt. Az érdeklődők ezen a napok vezetett séták keretében ismerkedhetnek meg a fürdők történetével, építészetével és természetesen a fürdőzési szokásokkal.

Az idei látogatások két témakörben szervezik meg: az egyik elsősorban a fürdő történetére és építészétére fókuszál, míg a másik túra a fürdőt mint forgatási helyszínt mutatja be. A látogatásokon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A rendezvény helyszíne, a Gellért fürdő

Fotó: gellertfurdo.hu

Délután a Presto Kamaraegyüttes tolmácsolásában népszerű filmzenék és musicalek csendülnek fel. A fürdő aulájában két kiállítás is megtekinthető a hétvégén. Radisics Milán nemzetközi hírű, többszörös díjnyertes fotóművész képein különleges perspektívából és párosításban ismerhetjük meg a fürdő részleteit, míg az Európai Történelmi Fürdővárosok Szövetségének kiállítása bemutatja a szövetséget, annak tagjait, az európai fürdőkön keresztül bemutatva a fürdők történelmi, kulturális, művészeti és gazdasági jelentőségét és kihangsúlyozva azok szerepét az európai történelemben és kultúrában.  A fürdőben tartózkodó vendégek további programokban vehetnek részt, hiszen a délután folyamán három alkalommal szinkronúszás bemutatót is tartanak, Dluhopolszky Dóra pedig testre szabott ajándékot készít részükre művészi sziluettportré formájában.