Ahol hárommillió vendégéjszaka a cél

Forrás: MTI

 2017. augusztus 20. 15:22

Mérföldkőnek nevezte a kormány döntését a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt turisztikai régió létrehozásáról, és a hozzá kapcsolódó 35 milliárd forintos turisztikai fejlesztési lehetőségről Papp László, Debrecen polgármestere egy szombati sajtótájékoztatón.
A debreceni fejlesztések elsősorban a belvárost és a Nagyerdőt érintik, elsődlegesen azzal a céllal, hogy a város a jövőben olyan turisztikai célpont legyen, ahol a jelenlegi 2-3 nap helyett legalább egy hetet töltenek el a látogatók – mondta Papp László.

Kósa Lajos a térségbeli összefogást hangsúlyozta a fejlesztések megvalósításában. Üdvözölte, hogy a debreceni sajtótájékoztatón jelen volt Hortobágy polgármestere és a Tisza-tó Fejlesztési Tanács alelnöke, ugyanakkor kifogásolta, hogy a meghívás ellenére senki nem képviselte Hajdúszoboszló önkormányzatát, ami Kósa szerint előrevetíti az együttműködés nehézségeit.

Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hozzátette: ma 300 ezer embert foglalkoztat közvetlenül az ágazat Magyarországon. A turizmus az egyetlen olyan szolgáltatási ágazat, ahol a költés mellett az áfa is az országban marad – jegyezte meg a szakember.

Gajda kiemelte: a kedden megjelent kormánydöntéssel a balatoni, a Sopron-Fertő-tói, valamint a Tokaj, Felső-Tisza, nyírségi után a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó lett az ország negyedik kiemelt turisztikai fejlesztési térsége. A turisztikai régiók kialakítása folytatódik, az ország területének 85-90 százaléka fog valamelyik desztinációhoz tartozni.

Debrecent olyan desztinációvá kell fejleszteni, ahol a jelenlegi 2-3 nap helyett legalább egy hetet töltenek el a látogatók

Fotó: Debreceni TDM

A Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó térsége az ország harmadik legnagyobb turisztikai célpontja, ahol tavaly kétmillió vendégéjszakát töltöttek a turisták – mondta Gajda Tibor. Reális célnak nevezte, hogy a megvalósuló fejlesztések eredményeként három év múlva elérik a hárommillió vendégéjszakát.

A sajtótájékoztatón Széles Diána, Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere, Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere és Szabó Róbert, a Tisza-tó Fejlesztési Tanács alelnöke részletesen bemutatta a településeket érintő konkrét fejlesztési terveket.