Az MT Zrt. is a fogyatékkal élőkre figyel

Forrás: turizmus.com

 2015. december 03. 17:13

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Magyar Turizmus Zrt. a jeles nap alkalmából ízelítőt nyújt abból, milyen turisztikai lehetőségeket kínál hazánk a mozgássérült, vak/gyengénlátó, valamint siket/nagyothalló utazók részére.

Az itthon.hu oldal Útitársakkal rovatában, Utazás akadálymentesen címmel minden régióból számos látnivalót, élményt, valamint szállás- és vendéglátóhelyi tippet gyűjtött össze a nemzeti turisztikai marketingszervezet.

A fogyatékkal élők jelentős része szívesen utazik, vagy bizonyos feltételek teljesülése esetén utazna egy-, vagy akár többnapos belföldi utakra. A Magyar Turizmus Zrt. is kiemelt figyelmet fordít e szegmensre. A társaság szervezésében az idei évben is több akció zajlott elsősorban a mozgáskorlátozottakra fókuszálva: júniusban egy hazájában igen népszerű és nagy olvasóközönséggel bíró kerekesszékes blogger látogatott el Budapestre, szeptemberben pedig egy új, kerekesszékes közlekedést segítő alkalmazást mutatkozhatott be a társaság segítségével a médiának és a nagyközönségnek rendhagyó budapesti városnézés keretében.

A Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) projekt témája 2012/2013-ban az ,,akadálymentes turizmus" (accessible tourism) volt. Magyarországon a pályázatot Kaposvár városa nyerte, amely az elmúlt években tudatosan alakította akadálymentessé belvárosát, kulturális intézményeit, a városi fürdő, és a strand teljes területét. A fogyatékkal élők olyan fejlesztésekkel találkoznak, amelyek használatával önállóan is bejárhatják a várost.  A hallássérültek számára feliratos, jelelős turisztikai kisfilm készült, a vakokat és gyengénlátókat tapintható belváros térkép, audio-guide, valamint beszélő lámpás gyalogátkelők segítik.

 

2016-tól indul a Magyar Turizmus Zrt. a Turisztikai Innovációs Marketing Együttműködési Alapprogramja, a TIMEA is. A GINOP 1.3.5-15 program keretében megvalósuló projekt célja az új piacok elérése és a területi koncentráció oldása, továbbá a vállalkozások szemléletformálása. A tervek szerint a TIMEA keretében a magyarországi stratégiai turisztikai termékek bemutatása mellett kiemelt figyelmet kívánnak fordítani az akadálymentes turizmus fejlesztésére és népszerűsítésére is, bevonva a turisztikai régiókat.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek nemzetközi napjává december 3-át. Magyarországon a 2011-es népszámlálás szerint közel félmillió embert érint tartós egészségkárosodás vagy fogyatékosság. Az európai uniós és állami intézkedések, jogszabályok mellett, amelyek a fogyatékkal élő személyek jogát az önállóságra, társadalmi és foglalkozási beilleszkedésre, valamint a közösségi életben való részvételre segítik, hazánkban is egyre több civil kezdeményezés, szerveződés tűzte ki céljául, hogy ezt a közel félmillió embert segítse az élet különböző területein.