Beszélő kockák segítik Pozsony nevezetességeinek megismerését

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 26. 16:30

A három forgatható kocka a városközpont tizenkét ikonikus épületét mutatja be tapintható domborművek és hat nyelven elérhető narráció segítségével.

A turizmus akadálymentesítésének fontos lépeseként vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő szolgáltatással bővült Pozsony turisztikai kínálata. A Prímási Palota szomszédságában lévő Turisztikai Információs Központban 3D-s térkép és beszélő kockák segítenek megismerni a város legismertebb turistalátványosságait.

A beszélő kockák és a tapintható térkép

Fotó: Bratislava Tourist Board

A három forgatható kocka mindegyikén négy-négy emblematikus épület domborműve található Braille-írással kiegészítve. A tervezők azokat a pozsonyi épületeket választották ki, amelyek történelmi és építészeti szempontból egyaránt kiemelkedő jelentőségűek.

A virtuálisan kidolgozott, 3D nyomtatón kinyomtatott modelleken jól láthatók és kitapinthatók a homlokzatok domináns elemei, a térkép pedig abban segít, hogy a látogatók el tudják helyezni az épületeket a város szövetében.

Gombnyomásra a narrátor is hallható, aki igény szerint szlovák, angol, német, magyar, olasz vagy francia nyelven tájékoztatja a látogatókat arról, hogy milyen épületet tapintottak ki éppen.

Több nyelven is "beszélnek" a kockák

Fotó: Bratislava Tourist Board

A szövegkíséret aprólékosan végigvezet a műemlékek jellegzetességein oly módon, hogy akár csukott szemmel is magunk elé képzelhetjük az épületek minden részletét. A hangos építeszeti ismertetőt történelmi és kulturális összefüggések egészítik ki. A magyar szöveget szlovákiai magyar színészek olvasták fel.

A tizenkét kiemelt látványosság közé tartozik a Pozsonyi vár, a Mirbach-palota, a Prímási palota, a Grassalkovich-palota, a Mihály-kapu, a Régi Városháza, a Klarisszák temploma, a Szent Márton-dóm, a Kék templom, a Vigadó és a Szlovák Nemzeti Színház.

A tapintható térkép és a beszélő kockák természtesen nemcsak látáskárosultaknak könnyítik meg a város nevezetességeinek megismerését, hanem minden Pozsonyba látogatóhoz kézzelfogható közelségbe hozzák a kiválasztott műemlékeket.