Csaknem 70 programmal várja a látogatókat a Zempléni Fesztivál

Forrás: MTI

 2021. július 06. 16:44

Csaknem 70 program, köztük komolyzenei és dzsesszkoncertek, irodalmi, színházi és táncszínházi előadások, kiállítások, kirándulások, családi és gasztronómiai programok várják a látogatókat augusztus 13-22. között a 30. Zempléni Fesztiválon.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont neves magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak – olvasható a szervezők közleményében.

A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, de hagyományosan erős a dzsesszkínálat, és a társművészetek is képviseltetik magukat. Ezenkívül öt kiállítás is nyílik a fesztivál keretein belül.
Az augusztus 13-i nyitó hangversenyen, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán fellép a Budafoki Dohnányi Zenekar, az est szólistája Lendvai József hegedűművész, karmestere Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője lesz. Az együttes másnap Szerencsen, a várudvaron Nyáresti klasszikusok címmel ad koncertet.

zemplenifesztival

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont a programoknak

Fotó: Zempléni Fesztivál

Először érkezik Tokaj-Hegyaljára a Concerto Budapest Keller András irányításával, és több év után újra fellép a Miskolci Szimfonikus Zenekar Antal Mátyás vezényletével. A nagykoncertek sorozatát a záróhangversenyen hat trombitaművész és a fesztiválalapító, a Liszt Ferenc Kamarazenekar zárja a Trumpetissimo - Trombitagálával.
A Tokaj Fesztiválkatlanban három nagyprodukció látható. Elsőként, augusztus 14-én az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes táncosai a 20 éves Naplegenda című előadás egy erre az alkalomra készített jubileumi változatát mutatják be. Augusztus 19-én lesz a Monarchia Operett bemutatója: Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című darabját láthatja a közönség, Waldeck grófnő szerepében Oszvald Marikával.
A fesztivál harmadik nagy rendezvénye a Tokaj Fesztiválkatlanban Leonard Bernstein West Side Story szvitje és Carl Orff Carmina Burana című műve lesz.
Augusztus 16-án "Verdi, Verismo" címmel Boros Csilla és Kálmándy Mihály áriaestje hallható, kísérőjük Dénes István zongoraművész-karmester lesz. Két-két koncerten is énekel a Szent Efrém Férfikar, a különleges hangzású németországi Sjaella, és újra Zemplénbe látogat az orosz Szvetilen Énekegyüttes.

A fesztiválon több neves zongoraművész is fellép: Farkas Gábor, Berecz Mihály, a Simon Izabella-Várjon Dénes házaspár és Johann Sebastian Bach Goldberg-variációinak különleges átiratával készül Bizják Dóra és Zentai Károly.
A fesztivál a Bartók-emlékév kapcsán két produkcióval tiszteleg a zeneszerző előtt. Augusztus 15-én Tokajban a Paulay Ede Színházban a 10 éves Feledi projekt mutatja be a Hat tánc című kompozícióját, 18-án Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében Bartók & Jazz címmel két Bartók-feldolgozás hallható a Káel Norbert Jazzical Trió és a Sárik Péter Trió előadásában.
A kiemelt programokon kívül több kamarakoncert és gyerekprogram várja az érdeklődőket. Sohonyai Attila költővel és a verseit tolmácsoló Kőszegi Ákossal találkozhatnak a látogatók Sárospatakon és Tolcsván, és idén is részt vesz a fesztiválon Lackfi János költő, író.
Tokajban a Paulay Ede Színházban 17-én A padlás című zenés darabot is láthatja a közönség, a Broadway Event és a fesztivál közös szervezésében.
Esti Jazz és Folk koncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is, a Kulturális és Konferencia Központnál, a Jazzudvaron.

A képzőművészet kedvelői az Art Wise kolozsvári művészcsoport tagjainak alkotásaival öt tárlat keretében ismerkedhetnek meg.
Idén is lesz több kirándulás, Bekecsre, Hercegkútra, Komlóskára, Taktaharkányba, Tarcalra, kisvasúttal Kőkapura és Pálházára, és folytatódnak a kisebb településekre vitt egésznapos sorozatok: lesz Egy nap Mádon és Egy nap Tolcsván.
A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan tucatnyi pincészet, köztük a fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj borait is megkóstolhatják.