Csehország szigorít, bevezetik a bajor modellt

Forrás: MTI

 2021. november 17. 17:22

Csehországban szigorítják a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket, és hétfőtől kezdve bevezetik az úgynevezett bajor modellt, amely a Covid-mentesség igazolására nem ismeri el a teszteket – jelentette be Andrej Babis ügyvezető kormányfő.

Az intézkedést csütörtökön tárgyalja meg a kormány. Babis szerint a miniszterek többsége támogatja ezt az lépést, amelyet szerinte a járványhelyzet rendkívül gyors romlása indokol.

A kormányfő azt mondta: ennek az intézkedésnek az érvényesítése nem teszi szükségessé a szükségállapot kihirdetését. A kormány korábban a bajornál szigorúbb osztrák modell bevezetését mérlegelte, de miután ehhez jogi szakértők egy része szerint a szükségállapot kihirdetésére lenne szükség, lemondtak róla."Hétfőtől kezdve a szolgáltatásokban és a tömeges rendezvényeken csakis a teljes oltási igazolást, illetve a betegségen történt átesés igazolását fogadják el" – mondta Babis. A tesztek közül a jövőben csakis a PCR-teszt lesz elfogadható.

További szigorítások jönnek Csehországban a járványhelyzet romlása miatt

Fotó: 123rf.com

Aki csak az oltás első dózisát kapta meg, annak a szolgáltatások igénybevételéhez vagy a tömegrendezvényen történő részvételhez még egy PCR-tesztre is szüksége lesz. Az egészségbiztosítók havonta öt PCR-teszt költségeit fogják állni.

Csehországban kedden a laboratóriumi szűrések 22 479 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami a koronavírus-járvány tavaly március eleji kitörése óta a legmagasabb szám, és majdnem 50 százalékkal több az egy héttel korábbinál. Az utóbbi egy hét alatt a kórházban ápoltak száma mintegy 25 százalékkal, 4425-re emelkedett. A halálozások száma 50-60 között mozog az utóbbi napokban.

Csehországban eddig 6,2 millióan kapták meg a vakcina mindkét adagját, 560 ezren pedig már a megerősítő, harmadik adagot is. Mintegy 240 ezren vannak, akik még csak a vakcina első adagját vették fel.