Először lépett fel Magyarországon a Bécsi Spanyol Lovasiskola

Forrás: turizmus.com

 2016. december 05. 19:00

A hétvégén először csodálhatta meg a magyar közönség a világhírű Bécsi Spanyol Lovasiskola előadásában a lovaglás magasiskolájának művészetét Budapesten, Monarchia Keringő címmel.

A Papp László Sportarénában két előadással, szombaton és vasárnap, mutatkozott be a közel 450 éves Bécsi Spanyol Lovasiskola, amelynek szakemberei egyedülálló módon évszázadok óta ápolják és adják át generációról generációra a klasszikus lovaglás magasiskolájának művészetét.

 

A zenével összhangban mozgó lovak látványa, a különböző ugrásfajták bámulatos elemei, a lovasok korhű öltözéke a monarchia világát idézték meg, mellettük a Nemzeti Lovas Díszegység parádés bemutatójában gyönyörködhetett a közönség.

Mint a bemutató narrációjában elhangzott, a Bécsi Spanyol Lovasiskola lipicai lovait a Piberi Állami Méntelep (Stájerország) különösen nagy ugróerővel és állóképességgel rendelkező csődörei közül válogatják ki, s hat év kitartó edzésmunkájával érik el, hogy azok elsajátítsák az iskolázás precízen végrehajtott figuráit. A ló és lovasa közti tökéletes harmónia kulcsmomentuma, hogy a trenírozás során maximálisan tiszteletben tartják az állat karakterét és jóllétét, nem mellesleg a lovasa jellemzően egy életen át ugyanaz a személy.

 

A legnehezebb és egyben leglátványosabb elemek közé tartozik, amely méltán vívta ki a budapesti közönség ovációját is, amikor a ló lovasával a hátán, hátsó lábára állva tartja meg egyensúlyát, illetve amikor a ló mind a négy lábával egyszerre ugrik fel a levegőbe.

Az előadást mindkét nap a Fogathajtó Világkupa izgalmas futamai követték a sportarénában. A rendezvény VIP-cateringét a Lázár Lovaspark szolgáltatta, mintegy 500 főre. (Fotók: Váraljai János)