Észak-Olaszországban városokat zárnak le, délen nyitnak a mozik, színházak

Forrás: MTI

 2021. február 26. 12:30

Míg Olaszország északi részén egész városokat zárnak le a koronavírus-járvány terjedése miatt, addig az ország déli részén már a mozik és a színházak megnyitására készülnek.

A vírusmutációk terjedése miatt többek között Bologna városát is zárlat alá helyezik. Ezzel egy időben Dario Franceschini kulturális miniszter csütörtökön bejelentette, hogy március végétől a mozik és színházak újranyitását tervezi a déli tartományokban.

A lombardiai Brescia, az umbriai Perugia és több más város után Emilia Romagna tartomány székhelyét, Bolognát is lezárják szombattól, egyenlőre egészen március 14-ig.
A valamivel kevesebb mint 400 ezer lakosú Bologna sötétnarancssárga fokozatba lép át, ami azt jelenti, hogy ismét leáll a kereskedelem és a vendéglátás, a lakosságot otthonmaradásra szólították fel, és ismét távoktatásra állítják át a diákokat.

bologna_olaszorszag_123rf

Az ország húsz tartományából már nyolcban túllépte a kritikus küszöböt az intenzív osztályok telítettsége

Fotó: 123rf.com

A nagy-britanniai és a brazíliai vírusmutációk terjedése északról déli irányban halad, és már a fővárosban is érezteti hatását. Az ország húsz tartományából már nyolcban túllépte a kritikus küszöböt az intenzív osztályok telítettsége. Emellett pedig egyre több olasz város szennyvizében mutatják ki az új vírusvariánsok jelenlétét, ahogyan ez a járvány első és második hullámában is történt.

Mindeközben az ország kevésbé járványveszélyes övezeteiben, főként a déli tartományokban, március 27-től újranyithatnak a lassan egy éve lezárt mozik és színházak. A nézőket biztonságos távolságra kell ültetni egymástól és kötelező lesz az FFP2-típusú szájmaszk viselése az előadások alatt.

A tárca bejelentése ellentmond az egészségügyi minisztérium rendelkezéseinek, melyek húsvét utánig meghosszabbították a korlátozások fenntartását. A hatóságok ugyanis márciusban várják a járvány harmadik hullámának tetőzését.

Az egészségügyi minisztérium legutolsó adatai szerint 3,8 millió személyt oltottak már be, ebből 1,3 millióan részesültek második dózisban. Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) közölte, hogy a COVID-19-ben megbetegedett és meggyógyult személyek számára elegendőnek tartja egyetlen dózis beadását.