Olaszországban húsvét utánig meghosszabbították a korlátozásokat

Forrás: turizmus.com

 2021. február 25. 11:37

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások meghosszabbítását jelentette be legalább április 6-ig az olasz egészségügyi miniszter szerdán, miközben San Marino Köztársaság nemzeti oltási napot hirdetett meg a miniállamba megérkezett orosz vakcina beadásának elindításával.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter a parlamentben jelentette be a hatályos korlátozó intézkedések fenntartását húsvét utánig.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy semmilyen enyhítés nem lehetséges a vírusmutációk erőteljes terjedése miatt, amely a számítások szerint március közepe felé éri el tetőzését.

Az észak-olaszországi tartományokból terjedő újabb járványhullám miatt a húsz régióból már ötben az intenzív osztályok telítettsége túllépte a kritikus küszöböt. A miniszter hozzátette, hogy a járványveszélyesség fokozatait jelölő színek szerinti területi felosztást továbbra is fenntartják.

Április 6. előtt semmiképp nem enyhítenek a korlátozásokon Olaszországban

Fotó: 123rf

Roberto Speranza hangoztatta, hogy az eredeti tervek szerint Olaszországnak az Európai Unióba érkező vakcina 13,4 százalékát kellene megkapnia. A szállítmányok késése miatt azonban az oltás "rendkívül nehezen halad".

"Nem törődünk bele a késésbe, minden eszközzel nyomást igyekszünk gyakorolni a szállítmányok megérkezése érdekében" - jelentette ki a miniszter. Roberto Speranza hangoztatta, hogy a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben "a vakcina közös, mindenki számára elérhető tulajdonnak számít, ezért fel kell adni a szabadalmak kiváltságos birtoklását".

Szerda estig 3,7 millió olasz részesült oltásban, közülük 1,3 millióan második dózisban is. Utóbbiak száma az utóbbi hetekben alig emelkedett.

Lombardia tartományban megkezdődött a nyolcvan év felettiek beoltása: több mint félmillióan regisztráltak, ami a korosztály hetven százalékának felel meg, és eddig több mint négyezret tudtak beoltani. Rómában újabb oltási helyszínt nyitottak meg a sztárépítész Massimiliano Fuksas tervezte, felhő alakú kongresszusi központban.

Luca Zingaretti tartományi elnök, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára hangoztatta, hogy készen állnak napi 30 ezer személy beoltására, "ahogy elegendő oltóanyag érkezik". Zingaretti megjegyezte, hogy a régió gyógyszergyárai is készen állnak a vakcinagyártásra.

Az oltások érdekében munkaszüneti napnak nyilvánították csütörtököt San Marino Köztársaságban, ahol huszonöt egészségügyi dolgozóval kezdődik el a kampány. A miniállam nem kapott európai uniós szállítmányt, így Szputnyik V orosz vakcinát vásárolt, melyből az első 7500 ampulla kedden érkezett meg.

San Marino népegészségügyi hivatalának (Iss) vezérigazgatója, Alessandra Bruschi elmondta, hogy minden 18 évesnél idősebb lakost be akarnak oltani. Jövő héttől megkezdik a 75 év felettiek oltását, majd a rendfenntartó erők tagjai és a pedagógusok következnek. Három vakcinázási állomáson napi négyszáz lakos oltását tervezik. A 34 ezres köztársaságban jelenleg 317 az aktív beteg, huszonhatan vannak kórházban, ebből tízen intenzív osztályon. A járvány első évében hetvenhárman haltak meg a betegségben.

Alessandra Bruschi megjegyezte, hogy nagyon sokan jelentkeznek náluk a közeli olaszországi városokból, ahol a nagy-britanniai vírusvariáns miatt kritikus a helyzet, és nincs elég oltóanyag, de San Marino egyelőre az orosz vakcinát kizárólag saját állampolgárainak adja.

A köztársaság járványintézkedésekért felelős biztosa, Agostino Ceccarini közölte, hogy további 7500 ampullát várnak az orosz vakcinából.

Hozzátette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezte a Szputnyik V-t, de San Marino megbízik a római járványkórház vizsgálatában, amely hatékonynak tartotta az orosz oltóanyagot.