Felemás francia járványhelyzet, megszűnő támogatások

Forrás: MTI

 2021. augusztus 26. 08:23

Miközben Franciaország európai részén a koronavírus-járvány delta variáns okozta negyedik hullámának mutatói néhány napja már nem emelkednek, a tengerentúli területeken az alacsony átoltottság miatt a kórházak túlterheltek. Ugyanakkor megszűnik a vállalkozások automatikus támogatása.

"Franciaország európai részén a helyzet stabilizálódni látszik néhány napja, jóllehet a napi átlagosan 21 ezer új megfertőződés még mindig túl magas szint" - fogalmazott a kormányszóvivő. "A tengerentúli területeken viszont drámai a helyzet" - jelentette be a szerdai kormányülést követően Gabriel Attal kormányszóvivő.

Az egészségügyi rendkívüli állapotot november 15-ig meghosszabították Bora Borán, az álomszigeten is

Fotó: 123rf.com

Ennek alapvető oka az, hogy míg országosan a teljes lakosság 73 százaléka, a felnőttek 85 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, a teljes lakosság 63 százaléka, a felnőttek 76 százaléka pedig már mindkét dózist, addig a tengerentúli területeken a lakosság alig 20 százalékát oltották be.

Az iskolai tanévkezdést ezért Guadeloupe, Martinique, Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken, valamint Francia Guyanán a kormány elhalasztja az eddig tervezett szeptember 2-ről 13-ra, s a július 28-án életbe lépett egészségügyi rendkívüli állapotot a francia Antillákon és Francia Polinéziában november 15-ig meghosszabbítja. A rendkívüli állapot keretében ezeken a területeken korlátozható az emberek szabad mozgása, és helyi lezárások is elrendelhetők.

A kormányszóvivő szerint az eddigi korlátozásoknak köszönhetően a járvány már a tengerentúli területeken is elkezdett visszahúzódni, de a helyzet még mindig nagyon súlyos, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma "kolosszális". Francia Polinéziában például 2800, Guyanán pedig 400, a kórházak túlterheltek.

Gabriel Attal megerősítette, hogy a "nemzeti szolidaritás" jegyében több száz egészségügyi dolgozó érkezett Franciaország európai részéről a szigetekre az evakuációk megszervezésére Párizs irányába, illetve az oxigénellátás szavatolására.

Franciaország európai területén kevésbé súlyos a helyzet, Olivier Véran egészségügyi miniszter a kórházakban "néhány napon belül" várja a tetőzést. Az elmúlt napokban átlagosan napi ezer fertőzött került kórházba, a számuk jelenleg 11 ezer, közülük 2239-en vannak intenzív osztályon.

A harmadik védőoltás kampánya szeptember elején kezdődik azon veszélyeztettek és 65 évesnél idősebbek számára, akik legalább hat hónappal ezelőtt kapták meg az oltás második adagját.

Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke egy szerda reggeli tévéműsorban viszont úgy vélte, hogy "személyes benyomása alapján a harmadik adag beadását a beoltott lakosság nagy többségére ki kell majd terjeszteni".

 

Franciaországban megszűnnek az automatikus állami támogatások


Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.

"Az egészségügyi válság idején nem számoltuk a közpénzt, mert ez volt a felelősségteljes magatartás. De most, hogy a francia gazdaság beindult, és 6 százalékos gazdasági növekedést várunk, bármennyibe is kerül, vége" - fogalmazott a tárcavezető Párizsban, a legjelentősebb francia munkáltatói szövetség, a Medef egyik rendezvényén.

"Áttérünk a személyre szabott intézkedésekre, azokat továbbra is támogatni fogjuk, akik rászorulnak" - hangsúlyozta Le Maire a legjelentősebb francia vállalatvezetők előtt tartott beszédében.

"Várom jövő hétfőn, augusztus 30-án a kultúra, a vendéglátás, a szállodák, a bárok, az idegenforgalom, az utazási irodák képviselőit" - tette hozzá.

Bruno Le Maire a hivatalában szervez egyeztetést az ágazati képviselőkkel annak eldöntésére, hogy a járvány miatt beindított vállalkozási támogatásokból melyek megtartására van szükség augusztus 31. után.

"Meg fogjuk vizsgálni, hogy kinek csökkent a forgalma az egészségügyi válság alatt, azóta, hogy a Covid-igazolás felmutatása minden nyilvános helyen kötelező, és segíteni fogjuk azokat, akik veszteséget szenvedtek el a járványügyi korlátozások miatt" - ígérte meg a miniszter. "De mindezen túl a gazdaság szabad, munkahelyeket és gazdagságot teremt állami támogatás nélkül is" - jelentette ki Bruno Le Maire.

Geoffroy Roux de Bézieux, a Medef elnöke üdvözölte a miniszter bejelentését, és maga is kérte, hogy a kormány állítsa le az automatikus támogatások kifizetését, mert "nem állami támogatásból élő vállalkozók vagyunk". "Itt az idő, hogy az állam visszatérjen a saját helyére" - tette hozzá a Medef elnöke.