Fellángolt a vita a kolozsvári aquaparkról

Forrás: Transindex

 2019. március 07. 11:15

Heves vita alakult ki a tervezett élményfürdő helyszínével kapcsolatban a március 6-i kolozsvári tanácsülésen.

A több mint 11 hektáron elterülő beruházás terve megjelenése óta megosztotta a kolozsvári közvéleményt. Sokan örültek az élményuszodának, hiszen a megyében ilyen jellegű, nagy kapacitású létesítmény jelenleg nincs. Sokan viszont amiatt háborodtak fel, mert Emil Boc polgármester 2013-ban azt nyilatkozta, hogy a Tóköz negyedtől délre fekvő területen (ami részben magánszemélyek birtokában is van) az önkormányzat a város legnagyobb közparkját, a Keleti parkot hozná létre, ami a város „zöld tüdőjeként” működne. Ugyanakkor 2017-ben a városháza által meghirdetett részvételi költségvetés online szavazásán a Tóköz park nevű (ugyanarra a területre vonatkozó) projekt volt a második legnépszerűbb projekt, amire a kolozsváriak szavaztak.

Többen hiányolják az aquapark megépítéséről szóló hatástanulmányt

Fotó: pixabay.com

Az önkormányzat álláspontja azonban időközben megváltozott. 2018-ban Dan Tarcea alpolgármester és Emil Boc nyilatkozataiból kiderült, hogy a bukaresti Therme cég hajlandó egy magas színvonalú beruházást megvalósítani a városban, amennyiben kerül arra alkalmas terület. A Tóköztől délre fekvő volt Békás tankert pedig egy 12 hektáros, lapos, beépítetlen, egyelőre városszéli terület, ami alkalmasnak tűnt a beruházás helyszíneként. Annak ellenére is vélték alkalmasnak a területet, hogy az a városrendezési tervben zöldövezetként szerepel, és hogy több kampány ismertette már a környék biodiverzitását, ami egy városi vagy városhoz közeli övezetben példátlan, és több állat- és növényfaj menedékét jelenti.

A helyi lakosok egy része pedig attól tart, hogy mivel jelenleg nincs olyan létező úthálózat és más közlekedési infrastruktúra, amely az élményfürdő megközelíthetőségét tehermentesen lenne képes megoldani, az autóforgalommal együtt növekedne a zaj és levegőszennyezés a lakókörnyezetükben. Ezzel együtt pedig jelentősen szűkülne a tervezett Keleti park területe is, illetve – a beruházás körüli forgalom miatt, az élményuszoda a megvalósíthatósági tanulmány szerint óránként 2000 embert lenne képes befogadni – jelentős kárt szenvedne a terület faunája is.

A március 4-i tanácsülésen lezajlott spontán vitát követően a jelenlévő helyi tanácsosok közül öt tartózkodott és tizennyolc a határozat mellett szavazott. Az RMDSZ jelenlévő tanácsosai néhány technikai feltételhez kötve az Aquapark mellett szavaztak, annak ellenére, hogy több, a frakció számára egyelőre tisztázatlan része is van a beruházásnak. A tanácsterem színültig telt érdeklődővel, akik közül többen felszólaltak az élményfürdő tervének módosítása mellett.