Továbbfejlesztik a Wenckheim-kerékpárutat és a szabadkígyósi kastély attrakcióit

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 31. 11:29

Több mint félmilliárd forint uniós támogatást kapott a Békés megyei Szabadkígyós és Újkígyós önkormányzata. A forrásból részben a szabadkígyósi kastélyhoz kapcsolódó turisztikai attrakciókat alakítanak ki; részben a megyei Wenckheim-kastélyokat összekötő kerékpárutat építik tovább.

Herczeg Tamás, a  térség országgyűlési képviselője kedden közleményben bejelentette, hogy az 580 millió forintot a települések az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből kapják; a fejlesztések hamarosan indulnak, és jövő év végére készülnek el.

Az összegből Szabadkígyóson vendégfogadó, postamúzeum, a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállító tér, állatsimogató, istálló és kocsimúzeum épül; továbbá a Wenckheim-kastély személyzetének életét interaktívan bemutató termeket alakítanak ki.
A fejlesztés másik része a már épülő Wenckheim-kerékpárutat érinti. A Szabadkígyóson meglévő bicikliutat kiszélesítik csaknem 3 kilométeren, a község külterületén 220 méteren új utat építenek, és összeköttetést hoznak létre a Wenckheim-kerékpárút és az Ókígyósi úton haladó kerékpárút között.
A fejlesztések részeként madárlest és tanösvényt alakítanak ki, parkolókat építenek, kerékpáros szerviz- és pihenőpontok jönnek létre és megépítenek egy tematikus játszóteret is.
A várhatóan 2022 végére 3,8 milliárd forintból elkészülő, közel 20 kilométeres Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összeköti a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és – az M44-es számú elsőrendű főút szervizútján keresztül – a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat.

wenckheim

Az összegből a Wenckheim-kastélyokat összekötő kerékpárút bővítése mellett a a szabadkígyósi kastély attrakcióit is fejlesztik

Fotó: Wenckheim Kerékpárút/MLR Studio

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban 2019 februárja óta dolgoznak a kivitelezők, a tervek szerint 2021 első negyedévében nyitják meg a látogatók előtt.

A műemléket 3,23 milliárd forintot meghaladó összegből újítják fel, amiből 1,7 milliárd az uniós, 1,5 milliárd a hazai forrás. Benne a Vendégségben Wenckheiméknél címet viselő tárlatot alakítanak ki, amelyben látogatók úgy érezhetik majd magukat, mintha időutazáson járnának, a grófi család vendégeként érkeznének a helyszínre.

Békés megye 2014–2020 között eredetileg 58 milliárd forintos TOP-keretből gazdálkodhatott, azonban az odaítélt támogatás már meghaladja a 87,6 milliárd forintot – olvasható a közleményben.