Földrengés rázta meg Albániát

Forrás: MTI

 2019. november 26. 14:15

November 26-án hajnalban földrengés rázta meg Tirana és Durres környékét. A rengés több halálos áldozatot követelt, a sérültek száma meghaladhatja a 300-at.

A Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg hajnali négy órakor a balkáni ország fővárosát és északnyugati részét, leginkább Durres kikötővárost.

A földrengés középpontja Tiranától 30 kilométerrel nyugatra, Thumana településnél volt, a rengés több halálos áldozatot követelt, a sérültek száma meghaladhatja a 300-at.


A román katasztrófavédelem kereső- és mentőegységének (RO-USAR) 52 tagja indul kedden Albániába, hogy segítséget nyújtson a helyi hatóságoknak a földrengés áldozatainak kimentésében.

A RO-USAR katonái a romok alá szorult túlélők keresését és kimentését segítik, és az ehhez szükséges felszerelésekkel is rendelkeznek, nem orvosi misszióról van – pontosította Raed Arafat román belügyi államtitkár.

Hozzátette: a román mentőalakulat önellátó, a szükséges élelem- és víztartalékot is magával viszi, bevetésének helyét pedig az albán hatóságok határozzák meg.

A földrengés Durres kikötővárost is megrázta

Fotó: Wikipedia / A. Dobrowski

Az ENSZ által ilyen mentőakciók lebonyolítására felhatalmazott RO-USAR-csapatot és felszereléseiket két katonai szállítógép viszi Albániába.