Ismét 140 ezer francia tiltakozott a védettségi igazolás használata ellen

Forrás: MTI

 2021. szeptember 05. 12:55

Nyolcadik alkalommal, ezúttal 140 ezren tiltakoztak szombaton Franciaország-szerte a koronavírus-járvány miatt bevezetett védettségi igazolás használata ellen. A belügyminisztérium adatai szerint 215 helyen voltak megmozdulások.

Ez volt az egymást követő nyolcadik hétvége, amikor a védettségi igazolás használatát szabadságjogi okokból ellenzőkön kívül a védőoltást ellenzők, vírustagadók és radikális pártok hívei is utcára vonultak, de a részvétel az elmúlt hónapban fokozatosan csökkent. A múlt héten 160 ezren, az azt megelőző szombaton 175 ezren, míg három hete még 215 ezren tüntettek.

Párizsban öt külön csoportban 18 ezren vonultak fel. Az AFP hírügynökség tudósítása szerint a tömegben többen az éttermeket és a bárokat a második világháború náci megszállói francia kollaboránsaihoz hasonlítva "kollabóknak" nevezték.A koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvények szerint augusztus 9. óta és november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokat és a távolsági buszokat, a kórházakat, a bevásárlóközpontokat, valamint a kulturális intézményeket, mozikat, színházakat, koncerttermeket. A kormány nem zárta ki, hogy november 15. után is használatban marad a dokumentum, amennyiben a vírus nem tűnik el az országból.

A legalább ötven főt fogadó nyilvános helyek, beleértve a teraszok is, csak védettségi igazolással látogathatók Franciaországban november 15-ig

Fotó: kovalenkovpetr/123RF.COM

Egy csütörtökön közzétett felmérés szerint a franciák 67 százaléka támogatja a védettségi igazolás használatát, amely hozzájárult a koronavírus-járvány negyedik hullámának visszaszorításához.

A járványügyi mutatók a két héttel ezelőtti tetőzés óta napról napra csökkennek. A napi esetszám az elmúlt héten már nem emelkedett 15 ezer fölé, a 10 ezer kórházban ápolt fertőzött közül 2 ezer állapota súlyos, de az egészségügyi rendszer nincsen leterhelve.A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság csaknem háromnegyede megkapta a koronavírus-elleni oltás első adagját, s több mint 67 százalékuk, 45 millióan már a második adagot is felvette. A legalább hat hónapja beoltott 65 éven felüliek és a veszélyeztettek – mintegy 19 millió francia – számára szerdán kezdődött a harmadik védőoltás kampánya, hétvégén pedig előzetes időpontfoglalás nélkül bármely oltóközpontban lehet oltást igényelni.