Magyar ízek parádéja Szent István ünnepén

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 06. 13:48

A Magyar Ízek Utcáján megvásárolhatják a turisták és a hazai érdeklődők a Szent István-napi kenyereket és az Országtortákat is. Az ínycsiklandó kínálatról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Várkert Bazár teraszán.

A Magyar Pékszövetség több kategóriában is meghirdette a kenyérversenyt. A Pedró Pékség fejlesztése búzalisztből, durumliszttel és 100 százalékos szűrt natúr almacukorral készült, és különleges, régi tarsolyokra emlékeztető formájú. Semmilyen mesterséges tömeg- vagy térfogatnövelő adalékanyagot nem tartalmaz.  Ez lett az Év Kenyere.

A Pedró Pékség díjnyertes kenyere

Fotó: Hungarofest Nonprofit Kft.

A Vela Kft. Beregi Rozskenyere a másik kategóriagyőztes, különleges aromáját az Erdély egyes részein oly gyakran használt borsikafű adja. Érdekesség, hogy a kenyér felületén lévő ferde vonás a jó szívvel kínálást, a keresztvágás pedig az áldást jelentette hajdanán. A kenyér a korabeli leírásokat, szokásokat és régi tradíciókat figyelembe véve született meg.

Az idei legjobb innováció a Királybúzás kenyér lett, amely új, magyar nemesítésű búzából készült. Fehérjetartalma kiemelkedően magas, a lisztet különleges technikával őrlik hozzá, a tudatosabban, egészségesebben étkezők számára ideális alapanyag összetételű.

A karcagi birkapörkölt, amely a hungarikum címet is megkapta

Fotó: hungarikum.hu

Mindezen kenyérfélék kellemes kísérői lehetnek a Magyar Ízek Utcáján augusztus 18-tól három napon át kínált határon túli és persze magyarországi fogásoknak,

a tűzön főtt húsoknak, no meg a tokányt körítő pusztinai puliszkának, a húsos galuskának, a körmös pacalnak, a káposztás paszujnak, a paradicsomos töltött káposztának, vagy a karcagi birkapörköltnek.

Most pedig következhet a desszert. Már pár napja kihirdették az idei Magyarország Tortája verseny győztesét, a Tóth cukrászda Boldogasszony csipkéje című könnyű remekét, amelynek főszereplői a málna és a fehér csokoládé, no meg a citromos-bazsalikomos ganázs.

A Boldogasszony csipkéje torta, ami 2019-ben a Magyarország tortája címet viselheti

Fotó: cukraszat.net

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyben évről évre szintén egyre finomabb sütemények születnek. Idén is az Egy Csepp Figyelem alapítvány és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete összefogásával születtek meg a friss kreációk. A győztes a szegedi A Cappella cukrászda Kicsi Gesztenye fantázianevű tortája lett, amelyben természetesen nincs fehér cukor és fehér liszt sem.