Komplex élményt nyújtó túrákon hallgathatjuk a gímszarvasok bőgését

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 21. 09:59

Megkezdődött a gímszarvas bikák bőgése Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében. A Gemenc Zrt. „Igazi szarvasbőgés-hallgató túráin" a vadállomány zavarása nélkül bárki megcsodálhatja a szerelmes bikák különleges nászdalát 2023. augusztus 25. és szeptember 9. között.

Felkészült szakemberek és túravezetők várják a szarvasok nászát hirdető gímbikák különleges bőgése iránt érdeklődőket.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről indulnak. A kalandra vágyók először, 17 órától a „Gímvallatás" elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón vesznek részt. Itt választ kaphatnak például arra a kérdésre, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, vagy hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, és arról is, hogyan élnek a gímszarvasok. Az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsok is megtekinthetők lesznek és a bőgőkürt sem marad néma.

Ezt követően a „Legenda és valóság – A gemenci gímszarvas" című interaktív kiállítást tekintik meg a résztvevők. 18:30-kor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb" erdőrészletébe, ahol megtapasztalhatják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát.

Megkezdődött a gímszarvas bikák bőgése Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében

Fotó: Krizák István / Gemenc Zrt.

Mindezek után, körülbelül két órával később érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra.

Lehetőség van különleges kulináris élményekkel is összekötni a túrát, hiszen minden alkalommal vacsora opció is választható.

A túrákon való részvételt gyerekek számára az erdőgazdaság általában nem ajánlja. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, megismertetését és a természetvédelmi szemléletformálást, ezért egy alkalommal, 2023. szeptember 9-én külön a gyermekeknek szánt túrát szervez az erdei vasút egyik megállójánál, Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A program szervezői a túrákra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat.