Hárommillió külföldi turistára számít idén Románia

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. március 19. 16:06

Átlag 510 eurót költött tavaly egy külföldi turista Romániában A zömük üzleti célból vagy konferenciákra érkezik, és átlag két napot tölt ott.

A román statisztikai hivatal által közzétett adatok szerint a 2017. évi  2,75 millió után 2018-ban 2,78 millió külföldi vendég aludt a romániai szálláshelyeken, és 56,7 százalékuk üzleti céllal vagy konferenciára, vásárokra, kiállításokra érkezett.

A fennmaradó 43,3 százalék magáncélból utazott Romániába, s nekik is csak valamivel több, mint a fele vakációra, pihenésre. A külföldiek fejenként átlag 510 eurót költöttek az országban tartózkodásuk idején, ennek 52 százalékát szállásra fizették, a túlnyomó többség reggelit is igényelt.

A statisztika szerint a megmaradt összegnek 39 százalékát élelmiszerre és italra költötték, 37 százalékból pedig ajándékokat vásároltak.

A pihenni érkezők költségvetésük 40,7 százalékát szórakozóhelyeken, kaszinókban, játékautomatáknál használták fel.

A Romániába belépő külföldiek 48,4 százalékának utazási iroda szervezte az útját, 79,7 százalék pedig repülővel érkezett.

A román parlament megalomán épületét sok turista keresi fel

Fotó: turizmus.com

A turisztikai minisztérium nem titkolt célja, hogy 2019-ben hárommillió fölé emelkedjék a beutazók száma, és ezt ösztönözve most hétfőn bemutattak egy három és félperces országnépszerűsítő klipet. A Románia - 365 napos desztináció címet viselő filmecske máris számos kritikát váltott ki. Először is senki nem érti, hogy amennyiben külföldieknek szól, akkor miért készült román nyelven, de állítólag lesz majd angol változat is.

Az aláfestő zene kizárólag nádsíp, a közelgő nyárra való tekintettel pedig túltengenek benne a téli, havas tájak, a sízés, szánkózás, és nem utolsó sorban a bukolikus falusi környezet, de igaz, a végén megjelennek nagyvárosi bulihelyek is.

„A hangulata olyan, mint egy harminc évvel ezelőtti Megéneklünk, Románia tévéműsornak a Ceausescu-érában, és a diktátor építette Parlament Palotájának semmi keresnivalója benne” – hangzott el a digi24 hírcsatornán. De az sem tetszik, hogy népszerűsítő személyiségként csupán Ilie Năstase egykori teniszező szerepel a klipben, akit 2017-ben rasszista kijelentéséért a nemzetközi szövetség több, általa szervezett versenyről kitiltott.