EU-s pénzből épül a reptéri metróvonal Bukarestben

Forrás: MTI

 2019. február 13. 16:36

Az Európai Unió 517 millió euróval finanszírozza a kohéziós alapokból egy új bukaresti metróvonal megépítését, ami összeköttetést teremt a jelenlegi metróhálózat és a román főváros Henri Coanda nemzetközi repülőtere között.

Az Európai Bizottság február 13-i közleménye emlékeztetett, hogy a beruházási terv a nagy infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozó ágazati operatív program egyik eleme.

Az uniós támogatást egy 6 kilométeres szakasz megépítésére fordítják, amely része az összesen 14 kilométeres szakasznak. A teljes szakaszon összesen 12 megálló lesz, a terv teljes költségét 1,391 milliárd euróra becsülte a román közlekedési minisztérium. Az unió által támogatott szakaszon hat állomás épül meg, amelyek a már meglévő 1 Mai és a Baneasa kereskedelmi központnál megépülő Tokyo megálló között teremt összeköttetést. A támogatásból 12 metrószerelvényt is vásárolnak.

Az Európai Bizottság közölte, hogy a projekt 1,8 millió állampolgár közlekedését könnyíti meg. A beruházás átadását 2023-ra tervezik, az építkezési munkálatok várhatóan az év második felében kezdődnek el.

Elvileg 2023-ra készül el az új metró Bukarestben

Fotó: pixabay.com

A metróhálózat kibővítését Románia eredetileg a 2020-as Európa-bajnokságra ígérte meg az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA), de már egy ideje bizonyossá vált, hogy a nemzetközi sporteseményre nem fog elkészülni. Az Eb-n Bukarest is otthont ad majd házigazdaként négy mérkőzésnek.