A kormányfő ellenőrző testülete vizsgálódik a Taromnál

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. január 29. 12:34

Csak a zárójelentés elkészülte után derül ki, húzódik-e a hatalmi berkekben valamilyen tisztogatási szándék amögött, hogy Viorica Dancila román kormányfő ráküldte kabinetje ellenőrző testületét a Tarom állami légitársaságra.

A szűkszavú hivatalos közlemény szerint a miniszterelnöki testület főként azt vizsgálja, hogy a Tarom Rt. működése során betartotta-e a rá vonatkozó törvényeket, előírásokat, rendeleteket, a vezetőtanács pedig az ellenőrzési kötelezettségeit, ám a végén megjegyzik, hogy górcső alá kerül a 2018-ban eladott két Airbus310-es ügye is, végül „levonják a következtetéseket és meghozzák a szükséges intézkedéseket”.

A jelek szerint az általános átvilágításra érkező kontroll most mégis igazából az Airbus 310-esek ügyére repül rá. A Tarom 1992-ben három darab Airbus 310-est vásárolt a hosszú távú járatok (Peking, New York, Montreal, Bangkok, Szingapúr) számára.

Az egyik gép 1995-ben, mindjárt a felszállást követően Bukarest mellett lezuhant. A megmaradt két repülő az említett desztinációkat szolgálta ki, de európai városok irányába is bevetették, végül az évi több tízmillió dolláros veszteségek miatt 2003-ban a Tarom megszüntette pekingi és New York-i járatait.

A két Airbus hangárba került, majd 2007-ben a bordeaux-i gyárban felújították, korszerűsítették őket, és ezt követően kizárólag európai járatokon repültek.

Megjegyzendő, hogy a Tarom által furcsa könnyedséggel feladott Bukarest-New York járatot 2007-ben a Delta Airlines vette át, de egy év után ők is bedobták a törölközőt.

2014-ben a Tarom teleszórta a médiát, hogy újraélesztik a pekingi járatot, ám a lufi hamar kipukkant, és a hivatalos magyarázkodás szerint azért kellett lemondani róla, „mert nem kaptak átrepülési engedélyt Oroszországtól”.

A Tarom 2015-ös pénzügyi beszámolója alapján a két Airbus 310-es karbantartására szánt pénznek – kb. 1,5 millió euró – érdekes módon csak a felét költötték el, és egyre halogatták a munkálatokat.

Végül a gépeket tavaly júniusban 5,48 millió dollárért eladták az Armenia Airwaysnek, most ennek hátterét (is) vizsgálja a kormányfő ellenőrző testülete.

Az egyik eladott repülőgép

Fotó: Irházi János / turizmus.com

Az 1800 alkalmazottat foglalkoztató, 25 gépből álló flottával rendelkező Taromnál 2018-ban az ülőhelyek kihasználtsága 74 százalékos volt, összesen 2,85 millió utast szállítottak, fél millióval többet, mint 2017-ben, ám ennek ellenére biztosra vehető, hogy sorozatban a tizedik esztendőt is veszteséggel zárják. 2017-ben a lyuk a kasszában elérte a 40 millió dollárt.