Hétfőtől ismét karanténba küldik a Magyarországról érkezőket Romániában

Forrás: MTI

 2021. február 12. 12:12

Magyarország mellett másik 66, járványügyi szempontból magas kockázatúnak minősített országból érkező utasok számára érvényes a karanténkötelezettség. Kivételt képeznek azok, akik az utóbbi három hónapban átestek a fertőzésen, vagy már megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját.

Románia azokat az országokat sorolja a "sárga zónába", ahol az utóbbi két hétben a romániainál magasabb volt a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma.

A listán korábban is szereplő államokból érkezőknek szombattól a listára újonnan felkerült országokból – köztük Magyarországról – érkezőknek hétfőtől kell kéthetes karanténba vonulniuk.

Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki adatai alapján frissítette a koronavírus-járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok listáját. Az ECDC táblázata szerint az előző 14 napon Romániában 175,5, míg Magyarországon 176,4 volt a százezer lakosra jutó koronavírus-fertőzések száma. A járványügyi helyzet az utóbbi fél évben többször változott: Románia legutóbb január 9-én oldotta fel a karanténkötelezettséget a Magyarországról érkezők számára.
A CNSU mostani határozatának egyik újdonsága, hogy karanténmentességet biztosít a koronavírus-fertőzésen legfeljebb 90, de – a pozitív teszttől számított – legalább 14 napja átesett utasoknak, illetve azoknak, akik igazolni tudják, hogy legalább 10 napja megkapták a koronavírus elleni oltás második adagját is.

Románia újabb 67 országot sorolt a "sárga zónába"

Fotó: 123rf

A korábbi rendelkezéseknek megfelelően továbbra sem kerülnek karanténba Romániában és negatív koronavírustesztet sem kell felmutatniuk azoknak a külföldről érkezőknek, akik 24 órán belül elhagyják az ország területét.

Nagy-Britannia és Észak-Írország – az ott elterjedt fertőzőbb koronavírus-mutációk miatt – szigorúbb besorolás esik: az innen érkezőket mindenképpen 14 napra elkülönítik és eleve csak akkor engedik be az országba, ha negatív PCR-teszttel, oltási igazolvánnyal, vagy a korábbi fertőzésükről szóló iratokkal igazolják, hogy nem fertőzők.