Elköltöznél a Holdra? Így válhat az álom valósággá 2040-re

Forrás: turizmus.com

 2023. október 16. 15:00

Álom válhat valóssággá a NASA legújabb merész vállalkozásával: egy építőipar vállalattal, az ICON-nal együttműködve a következő két évtizedben lakhatásra alkalmas otthonokat építenének fel a Holdon.

Fél évszázaddal az Apollo 17 küldetése után a NASA és az ICON együttműködése egyfajta holdreneszánszot robbanthat ki. Képzeljünk el olyan házakat, amik nem a Földről importált anyagokból, hanem a Hold felszínén megtalálható kőzetforgácsokból és ásványokból épülnek fel. Érthetően felmerül a kérdés, hogy mindez hogyan lehetséges: a válasz a 3D nyomtatók alkalmazásában rejlik.

Az űrkutató szervezet 3D-s nyomtatókat akar a Holdra küldeni, amik a felszínen található porból és kőzetekből építenének házakat. Ha minden a tervek szerint alakul, a NASA szerint, ezek az otthonok 2040-re már nemcsak az űrhajósok, hanem a hétköznapi polgárok számára is készen állhatnak majd.

A NASA 2040-re lakhatásra alkalmas házakat építene a Holdra

Fotó: 123rf.com

 

A NASA törekvései határokon átívelő partnerségekre alapulnak, együttműködéseket alakítanának ki egyetemekkel, magánvállalkozásokkal és építőipari cégekkel. A „holdbetont" a Marshall Űrrepülési Központban tökéletesítenék, amely akár az 1800 Celsius fokos hőmérsékletnek is ellenállna. Ez az áttörés reményt ad arra, hogy a megvalósításhoz szükséges szerkezetek ellenállnak majd a leszállás során keletkező hőnek.

A holdi élet azonban túlmutat a puszta falakon. A NASA egyetemekkel és magáncégekkel együttműködve már űrbarát bútorokat és belső tereket is tervez. Az Ames Kutatóközpont a Stanford Egyetemmel közösen például szintetikus „holdtalajból" nyer ki ásványi anyagokat, hogy különböző színű csempéket készítsen, amelyek egyszer akár a földön túli fürdőszobákat is díszíthetik – írja az Architectural Digest.

Az építészek és a tudósok együttműködésükkel nemcsak azt alapozzák meg, hogyan fogunk élni a Holdon, hanem a földönkívüli építészet útját is megnyitják, és ezzel az emberi lakhatás történetében egy új fejezetet nyitnak. A Hold felszínén ránk váró építészeti csodák nemcsak a világűrről alkotott elképzeléseinket határozhatják meg újra, hanem forradalmasíthatják azt is, mit nevezünk otthonunknak.