Idén nem marad el a síszezon Szlovákiában

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. november 11. 09:52

A szlovák turisztikai szakemberek nem számítanak a tavaly téli forgatókönyv megismétlődésére, amikor a lezárások miatt jelentősen csökkent a látogatók száma – hangzott el a Szlovák Turisztikai Hivatal szezonnyitó rendezvényén Budapesten.

Lucia Blašková, a Magas-Tátra Regionális Turisztikai Szervezet (OOCR) ügyvezető igazgatója a Szlovákiában érvényes, turistákat is érintő járványügyi szabályokról elmondta: 2021. augusztus 16-tól az országban életbe lépett az úgynevezett új Covid-automata”, amelynek értelmében a járványügyi mutatók és az átoltottság alapján a járásokat öt riasztási fokozatba – zöld, narancssárga, piros, bordó és fekete – sorolják.

A Covid-automatát hetente frissítik (a járások aktuális minősítését itt lehet elérni). Besorolástól függően eltérnek a zárt terekbe történő belépés, a maszkviselés, illetve a kijárási korlátozás szabályai (részletes információk itt).

Kilátás a Lomnici-csúcsra

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

A Magas-Tátra jelenleg a bordó zónába tartozik, így a védettek és az érvényes negatív teszttel rendelkezők minden szolgáltatást igénybe vehetnek. Jó hír, hogy a legrosszabb, fekete besorolás esetén is elérhetők maradnak a turisztikai, szállodai, wellness- és éttermi szolgáltatások, de csak azoknak, akik a teljes oltási sort megkapták, vagy az utóbbi hat hónapban igazoltan átestek a betegségen.

Lényeges információ, hogy Szlovákiában a Sinopharmon kívül minden olyan Covid-vakcinát elfogadnak, amivel Magyarországon is oltanak.

 

Hamarosan nyitnak a sípályák

Lucia Blaškova elmondta, hogy a Csorba-tó síterepei december 4-től, Tátralomnic síközpontja december 10-től várja a látogatókat. Hozzátette: a klasszikus lesiklás mellett – részint a tavalyi korlátozások nyomán – egyre népszerűbb a sífutás és a sítúrázás is, amire kijelölt útvonalakon szintén van lehetőség. Fontos tudnivaló, hogy 2021. november 1-jétől 2022. június 14-ig ismét szezonális téli zárlatot vezettek be a Magas-Tátrában, így ebben az időszakban csak a látogatható útvonalakon, illetve a nyitva tartó menedékházakig lehet túrázni. Akik a tilalmat figyelmen kívül hagyják, nemcsak figyelmeztetésre, hanem helyszíni bírságra is számíthatnak, ezért a túrázás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a kiválasztott útvonalról.

Az már biztos, hogy több mint 200 tonna jégből idén is megépül a Jégdóm az Ótátrafüredhez tartozó Tarajkán. Szlovákiából, Csehországból és az Egyesült Államokból húsz jégszobrász dolgozik a téli Tátra egyik legkedveltebb látványosságán, amelyet november 19-én nyitnak meg a nagyközönség előtt.

Tarajka

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Fresh Track szolgáltatás és ötfogásos vacsora a hegytetőn

A legnagyobb szlovákiai sírégió, az alacsony-tátrai Jasna–Chopok is felkészült a téli vendégek fogadására – mondta a térségben érdekelt Tatry Mountain Resorts értékesítési munkatársa, Andrea Urbanová. A síparadicsomban 23 sífelvonó és a több mint 50 kilométernyi lesiklópálya mellett több sífutópályával, 12 freeride zónával várják a kezdőket és haladókat, akik kivilágított pályákon az esti síelést is kipróbálhatják. Extra szolgáltatás a Fresh Track, az első síelés élménye a frissen karbantartott pályán, a szűz hóban, amihez a meleg reggeli és a lenyűgöző panoráma is hozzátartozik. Szintén maradandó élményt kínál az az ötfogásos vacsora, amihez lanovkával viszik fel a vendégeket 1600 méteres magasságba.

 

A magyarok kedvence, Donovaly

A 2019/2020-as szezonban a hazai vendégek után a magyarok közül síeltek legtöbben a Budapesttől mindössze 200 kilométerre fekvő Donovalyban – hangsúlyozta a Park Snow Donovaly marketingmenedzsere. Miroslav Dobrota elmondta, hogy bár tavaly télen nem tudtak kinyitni, az idei szezonra több újdonsággal is készülnek.

Ilyen például a „Végtelen szezonbérlet”, amely nemcsak télen, hanem egész évben felhasználható. A fejlesztések között említette, hogy két pályával és kivilágított felvonókkal bővült az esti síelés lehetősége, és több vadonatúj pálya menti síbár is várja a vendégeket.

Emellett a síoktatásra is nagy hangsúlyt helyeznek: itt épült meg Közép-Európa egyik legnagyobb Funparkja, ahol a gyerekek biztonságosan sajátíthatják el a síelés alapjait.

A szakember kiemelte: az egyik legnagyobb szlovák sírégió üzemeltetői a torlódás elkerülésére is gondoltak, ezért azoknak, akik online váltják meg síbérletüket, 15% kedvezményt adnak. A magyaroknak pedig ennél is nagyobb, 20%-os kedvezmény jár, ha elővételben vesznek síbérletet.