Ilyen volt, ilyen lett – így változott Dubaj hatvan év alatt

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 03. 14:29

Látványos összehasonlítás készült arról, mennyit változott Dubaj 1960 óta. Ma Hong Kong és Manhattan után ez a város a harmadik a világon, ahol a legtöbb 150 méternél magasabb épület található.

Ha rápillantunk a Dubaj-keret hivatalos Instagram oldalára, végigkövethetjük a város fejlődését. Az egyik legfrissebb poszt például a Trade Centre Tower-t mutatja be 1981-ben. Amikor a torony három évvel korábban elkészült, Dubaj első felhőkarcolója lett, illetve közel 20 éven keresztül az Emirátus legmagasabb épülete is maradt. Majd ahogy a Burdzs al-Arab megépült, a Trade Centre Tower 184 méterével a háttérbe szorult:

A Trade Centre Tower, mely egykor rekordernek számított, most csak Dubaj 92. legmagasabb épülete, és eltörpül az új rekordtartó Burdzs Kalifa 828 métere mellett.A Dubaj-keret itt nem áll meg a múlt felidézésével, hiszen a Dubaj Marinára is vetett egy pillantást. Az alábbi posztban megmutatták a dubaji vízpartot 1970-ben és a Dubai Marinát 2019-ben, vagyis jól kivehető az ugrás a halászhajók és a jachtok között, ahogy szembetűnő a magas épületek és a gyalogos sétányok felbukkanása is:

 

Hasonlóan fejlődött a Rashid-kikötő 1979 és 2019 között, hiszen a halászhajók helyett ma már a világ néhány komolyabb luxusjachtjának ad otthont:

 

Az egyik leglenyűgözőbb átváltozáson a Sheikh Zayed Road ment keresztül. 1990-ben egy egysávos útként vágott át a sivatagon, míg mára a világ egyik legmodernebb útszakaszává vált:

 

Dubaj és a többi emirátus hivatalosan nem is létezett 1971-ig, amikor Zayed sejk, az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) alapítója egyesítette az emirátusokat.

Az 1950-es években felfedezett olaj kihasználásával Zayed sejk meglátta a lehetőséget, hogy az EAE globális jelenlétre tehessen szert amellett, hogy kereskedelmi és turisztikai csomóponttá váljon. Manapság Dubaj gazdaságát már a turisztikai szektor mozgatja.