Ízes Magyarország: Pápai Csülök, Cicege és Borfesztivál

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 27. 09:36

„A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség és nyugati műveltség” – írta Márai Sándor.

A közeli Somlói borvidék pincészetein túl Villány, Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Szekszárd, Tokaj és a Zalai borvidék képviselői is elhozzák majd legjobb fehér- és vörösboraikat, de kiváló pálinkafőző mesterek termékeit is bírálhatják a látogatók a pápai fesztiválon (szeptember 4–8.), amelynek a 18. században épült Esterházy-kastély szabályos U alakú udvara ad otthont.

A cicege nem egy dalos madár, ellenben jól csúszik rá a somlói bor.

A rendezvényen élelmiszer-termelők kínálják a magyar gasztronómia legjobb hagyományait idéző portékáikat: natúr gyümölcsleveket, szörpöket, sajtokat, kürtőskalácsot, lángost, langallót.

 

Sült húsok, csülkös ételek és természetesen cicege is szerepelnek az étlapon – ez a reszelt krumpliból készült egyszerű étel az ország minden táján ismert, hol tócsninak, hol bodagnak, máshol macoknak, lapcsánkának vagy épp cicegének nevezik.

A két fesztiválszínpadon kiemelt szerepet kapnak a népi hagyományokat őrző bemutatók, az esti nagy koncerteken pedig olyan neves fellépők szórakoztatják a közönséget, mint a Budapest Bár, a Balkan Fanatik vagy a Boban Marković Orkestar.

 

 

ÉLJE ÁT!

• Szálljon kisvonatra Bakonyjákón, és az erdei sétavonatozáson fedezze fel szakvezetéssel az egykor betyárok lakta vidék nevezetességeit a Bakonyjákó–Németbánya–Farkasgyepű útvonalon!

• Tegyen egy kozmikus utazást a bakonybéli Pannon Csillagdában! Itt található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma, ahol a 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített kép és a térhatású 5.1 hangzás felejthetetlen csillagközi kalandot kínál.

 

3 hely, amit látni kell a környéken

 

Kékfestő Múzeum: A 200 éves egykori Kluge-műhelyben az iparoscsalád történetén keresztül a kékfestés hagyományos technikájával is megismerkedhetünk Pápán.

 

 

Bakonyi Gyilkos-tó (Hubertlaki-tó), Ugod: A mesterséges gáttal elzárt tavacska helyén egykor égererdő állt, erről tanúskodnak a víztükörből kiálló „legyalult” facsonkok. A völgyzáró gát mindkét oldalán padok, asztalok hívogatnak szemlélődésre.

 

 

Szarvaskő vára: A Nyugat-Bakony lankái között bújik meg a kicsiny Döbrönte falu, felette drámai festőiséggel törnek az ég felé a középkori vár maradványai.

Infó: papa.hu/turizmus


A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: