Ízes Magyarország: Simon-Júdás Vásár

Forrás: turizmus.com

 2019. október 21. 16:21

A hatszáz éves sárvári vásáron több száz árus portékáiból válogathat a vásárfiát kereső október 25-én és 26-án.

A Simon-Júdás Napi Országos Kirakodóvásár a legrégibb hagyománya Sárvárnak, 1405-ből ismeretes az a városi rendelet, amely szabályozta a vásár tartásának módját. Már Zsigmond király idején is sült a kolbász a bódékban, és bort is mértek. Persze, a vásár az idők során sokat változott, a portékák kínálata gazdagodott, és mára gasztronómiai szempontból is sok meglepetést tartogat.

 

A Sárvárra és Vas megyére jellemző helyi jellegzetességek mellett megjelennek a tradicionális büféételek, no meg a street food, finger food és fine dining ételeket kínáló vendéglátóhelyek is. Természetesen nem hiányozhatnak a finom borok és pálinkák, kézműves sörök sem.

Simon-Júda napja egyébként jeles időjárási és gazdasági határnap, szólás fűződik hozzá:

„Megérkezett Simon-Júdás, jaj már néked pőre gatyás", vagyis mostantól fogva melegebben kell öltözködni!

3 hely, amit látni kell a környéken

 

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő: Ősszel jólesik egy kiadós wellnessezés, vagy egy kellemes szaunaszeánsz. Ez is elérhető a gyógyvizéről messze földön híres fürdőben, amely valódi háromgenerációs kikapcsolódást kínál.

 

 

Nádasdy-vár: A Nádasdyak ötszögletű vára épségben vészelte át az évszázadokat, barokk díszterme káprázatos. A falai között működő múzeumban megtudhatjuk, milyen volt az élet a 16. században.

 

 

Sárvári Arborétum: A csaknem 10 hektáros arborétum legöregebb fái a 300 éves mocsári tölgyek, legidősebb platánjait 1813-ban ültették. Egész évben látogatható.

 

Info: www.sarvar.hu


A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: