Kassák Lajos kiállítás nyílt Berlinben

 2011. június 16. 19:23

A berlini Landesmuseum für Moderne Kunst, Fotografie und Architektur-ban, ismertebb nevén a Berlinische Galerie-ban tegnap, vagyis június 16-án nyílt meg Kassák Lajos – az avantgárd nagykövete című kiállítás, amely négy hónapon át várja a látogatókat.

A tárlat Kassák Lajos (1887-1967) sokoldalú tevékenységét állítja a középpontba. A tízes években íróként és lapalapítóként induló, majd a Tanácsköztársaság bukása után 1920-1926-között, az emigráció éveiben avantgárd képzőművészként és szerkesztőként Bécsben tevékenykedő Kassák Lajos munkásságának nemzetközi vonatkozásban is jelentős alkotásaival és dokumentumaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A kiállítás alapját a budapesti Kassák Lajos Emlékmúzeum rendkívül gazdag saját gyűjteménye képezi, ezt egészíti ki a berlini múzeum kollekciójából válogatott anyag, valamint a Magyar Nemzeti Galéria tíz kiemelkedő alkotása. A MNG által kölcsönzött Kassák Lajos alkotások mellett a múzeum tulajdonában lévő Bortnyik Sándor, Tihanyi Lajos, Uitz Béla által készített festmények, illetve grafikák is szerepelnek még az október 17-ig látható kiállításon.