2584 kilométer egy nap alatt, amikor országszerte belekóstolhat a kéktúrázás élményébe

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 25. 16:48

A Magyar Természetjáró Szövetség éves rendezvényén eddig is több mint háromezren járták egyszerre az Országos Kékkör napi szakaszokra bontott nyomvonalát, de az idén még a szokásosnál is gyorsabban gyűlnek a regisztrációk A kéktúrázás napjára.

A hazánk legszebb túraterepeit összekötő Országos Kékkör „gazdája", a Magyar Természetjáró Szövetség 2020 óta október második szombatján minden évben megszervezi A kéktúrázás napját, amely idén október 14-ére esik. Ennek során a résztvevők vezetett túrák keretében, csoportokra bontva, teljes hosszában bejárják az Országos Kéktúrából, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrából és az Alföldi Kéktúrából álló, összesen 2584 km-es kört, a GPS-es jeladók révén élőben rajzolva ki a nyomvonalát a térképen. Tavaly és tavalyelőtt már a háromezret is meghaladta az egyszerre kéktúrázók száma, az idén azonban még a korábbinál is népszerűbbnek ígérkezik a nagyszabású rendezvény: amióta szeptember 1-jén megnyitották az ingyenes regisztrációt, a jelentkezők száma folyamatosan 30 százalékkal meghaladja az egy évvel ezelőttit – tájékoztatta lapunkat a Magyar Természetjáró Szövetség.

Idén október 14-én rendezik meg a kéktúrázás napját

Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség / Farkas Péter

 

 

Ez a nap nem csupán a rutinos kéktúrázók számára kínál lehetőséget arra, hogy jó hangulatban, másokkal együtt túrázva pótolhassanak az igazolófüzetükben pár hiányzó bélyegzőlenyomatot, hanem a kezdőknek is kiváló alkalom, hogy csoportosan, biztonságos körülmények között kóstoljanak bele a kéktúrázás élményébe. Mivel a 143 vezetett szakasz hossza 8-tól 31 kilométerig terjed, és a nehézségük is változó, az állóképességétől függetlenül mindenki megtalálhatja köztük a hozzá illőt.A kínálatban szerepelnek tematikus szakaszok is. Némelyik csoportnak erdészek vagy a nemzeti parkok szakemberei lesznek a kísérői, akik remekül ismerik a helyi növény- és állatvilágot. Különlegesek a geotúrák (13, 27, 28 és 52-es számúak), sőt van egy történelmi emlékekre fókuszáló túra is (1), a Balaton-felvidék legrövidebb szakaszát pedig kifejezetten kisgyermekes családoknak ajánlják. Két „kutyás" túrát is kijelöltek (22, 49), ahol a társaságkedvelő négylábú kedvencek együtt kirándulhatnak, bár az előírások betartása mellett lényegében az összes túrára vihető kutya.

A kéktúrázás napján 143 vezetett szakasz közül választhatunk

Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség / Farkas Péter

 

A Magyar Természetjáró Szövetség a fenntarthatóság jegyében az eddiginél is nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a túrák közösségi közlekedéssel való megközelítésére, ezért a kéktúrázás napjának résztvevői három szakasz (53, 83, 116-as számúak) kezdőpontjára a MÁV-Start kísérőivel utazhatnak, majd velük túrázhatnak. Közben megismerkedhetnek a közösségi közlekedésre épülő túratervezéssel, illetve a fenntartható, lassú turizmus lehetőségeivel is.

Jelentkezni A kéktúrázás napjának honlapján lehet, ahol az egyes szakaszokról részletes tájékoztató érhető el. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A túracsoportok létszáma korlátozott, de ha valamelyik betelt – a legnépszerűbbek a nagyvárosok közvetlen közelébe esők –, országszerte rengeteg másikból lehet válogatni, sőt akár fel lehet iratkozni várólistára is.