Kilátót építenek a szegedi Móra Ferenc Múzeum tetejére

Forrás: MTI

 2019. május 29. 10:27

Uniós támogatással, mintegy 1,4 milliárd forintból felújítják a szegedi Móra Ferenc Múzeum főépületét, a szegedi várat és várkertet.

Az intézmény történetének legnagyobb felújításának költségeiből 900 millió forintot fedez uniós támogatás, ehhez az önkormányzat több mint 500 millió forintos saját forrással járul hozzá – mondta el Botka László polgármester a kivitelezői szerződés aláírásakor.

A nyolc hónapig tartó rekonstrukció során teljesen felújítják a Kultúrpalota homlokzatát és tetőszerkezetét, az épület tetejére pedig kilátó kerül, ahonnan belátható lesz a Tisza szegedi kanyarulata és a város nagy része.

A múzeum időszaki kiállításainak helyet adó tereket korszerű lég- és világítástechnikával szerelik föl, az épület előcsarnokában új fogadóteret alakítanak ki, egy új lépcső építésével pedig könnyebben megközelíthetővé válnak az alagsor látványraktárai.

Történetének legnagyobb felújítása kezdődik a Móra Ferenc Múzeumban

Fotó: Wikimedia

Fogas Ottó múzeumigazgató közölte, hogy az építési munkálatokat követően két új állandó kiállítást hoznak létre. Az új természettudományos tárlat interaktív eszközökkel mutatja be az Alföld és a Tisza élővilágát. A Móra-kiállítás pedig az intézmény névadójának munkásságát, műveit tárja majd a látogatók elé.

A projekt része a vár és a várkert megújítása is. A nagyközönség is láthatja majd az egykori szegedi vár feltárása során előkerült épületmaradványokat, így az Erzsébet-templom oldalfalait. A vár épületének alsó szintjén pedig a város történetét bemutató állandó kiállítás nyílik.

Kapcsolódó cikkek

Bezár a szegedi Pick Múzeum

2018. december 10.