Kölcsey-relikviákat kapott a debreceni Déri Múzeum

Forrás: MTI

 2024. január 22. 18:42

Kölcsey-relikviákat – egy biedermeier szekretert és egy tolltartót – kapott a debreceni Déri Múzeum.

A biedermeier szekreter és a tolltartó – amelyet Kölcsey a Himnusz megírásakor csekei dolgozószobájában használt – a városi önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) helyi szervezetének támogatásával kerülhetett az intézménybe – jelentette be a hétfői átadáson Angi János múzeumigazgató.

Papp László debreceni polgármester köszönetet mondott a Kölcsey család jelenlévő, egyébként Debrecenben élő leszármazottainak, hogy nem értékesítették a páratlan relikviákat, hozzájárulva ahhoz, hogy azokat a jövőben a város kulturális értékei között őrizzék.

A polgármester nagy jelentőségűnek nevezte, hogy Kölcsey egykori használati tárgyai a város tulajdonába kerültek, amit széleskörű összefogás tett lehetővé. Utalt rá, hogy eddig egy ablakkeret volt a város tulajdonában, ami a mai Kölcsey központ helyén állt egykori Kölcsey-lakóházból származik.

Kölcsey tolltartója is a debreceni Déri Múzeumba került

Fotó: MTI/Derencsényi István

Mint a polgármester elmondta, a város a magáénak is tekinti a Himnusz költőjét, aki 13 évet töltött a Református Kollégiumban, aminek bizonyára nagy hatása volt Kölcsey nemzet- és hazaszeretetére.

Balogh Károly, a VOSZ hajdú-bihari elnöke jelezte: a vállalkozók elkötelezettek a kultúra, a hagyományok támogatására. Mindez szerinte nem csupán a múlt tiszteletét jelenti, hanem elhivatottságot a jövő generációk iránt.

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondta: egyrészt a családi nyilvántartások, másrészt korabeli dokumentumok alapján sikerült hitelesíteni a két Kölcsey-relikviát, amelyet január 23-tól február 18-ig a múzeum kupolatermében, később a Péterfia úti Irodalom Házában láthat a közönség.