Helyi értékek és meseút Noszvajon

Forrás: turizmus.com

 2020. március 02. 11:01

2020-ban is folytatódik Noszvajon a helyi értékekre épülő kulturális turizmus fejlesztése, törekedve az állandó attrakciók növelésére és a fenntarthatóságra.

Különleges helyszíne Noszvajnak a Mátyás-tér, ahol újra megtekinthető lesz a gádoros barlanglakás a terület rehabilitációját célzó projekt eredményeként.

 

Présházakból skanzen és közösségi tér

Hosszú kutatómunka és tervezés után elkezdődött a terület rehabilitációja, elkészült az első présház felújítása, még az idén megnyílik egy helyi borászat történetét feldolgozó kiállítás.

A Gazdaház is egyfajta közösségi térként funkcionál

Fotó: noszvaj.hu

Az önkormányzat elképzelései szerint az elkövetkező évek során a Mátyás-téri 17 ingatlanból álló ingatlanegyüttes skanzenszerűen működik majd, egyfajta közösségi térként. Az egykori barlanglakások, barlangok, pinceházak interaktív bemutató tereknek, műhelyeknek adnak majd otthont.

 

Helyi termelői piac

2020 második félévében várható a helyi termelői piac átadása a falu közepén. Az egykori falusi lakóház és udvarának felújításával egy újabb különleges tér alakul ki a településen. A piaci napok mellett az önkormányzat szeretne különböző vásárokat, rendezvényeket szervezni itt, valamint lehetőséget teremteni a helyi ajándéktárgyak értékesítésére.

A szilvalekváros, kemencében sült bukta az egyik helyi specialitás

Fotó: noszvaj.hu

Noszvaj jellegzetes és ismert helyi termékei a szilvalekvár, lekvárok, birsalmasajt mellett a noszvaji kertek zöldség-, virág- és gyümölcsválasztéka, a helyi sajtok, füstölt áruk. A tervek szerint az idei Kemencés Nap egyik új színhelye lesz a piac, hiszen itt is épül egy jellegzetes noszvaji kemence.

 

Meseút felnőtteknek

Bálint-napon debütált Noszvajon a „felnőtt Meseút", kifejezetten felnőtt témákkal a szerelemre, a párkapcsolatokra hangolva. Az országban ebben a formában egyedülálló gyermekeknek szóló, közkedvelt, évi 1200 látogatót vonzó Meseút mellett így újabb 10 meseházzal bővült a falu, amelyek az itt élők munkái.

A meseházak folyamatosan elérhetők, önállóan bejárhatók, szabadon tervezhető időkerettel, útvonallal. Induló állomások a Harmónia és a Rozika Cukrászda.

A gyerekeknek szóló meseút már várja a kicsiket, nagyokat

Fotó: meseut.hu

Szállás a föld alatt és a "levegőben"

Különlegesek Noszvajon a szállások is. A méltán híres lombházak mellett Noszvajon barlangban, barlanglakásban, glampingban, buborékban, konténerházban is lehet szállást foglalni. A szállások sokféleségének, a szolgáltatások színvonalának köszönhetően 2019-ben is jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma.

 

Rendezvénynaptár

A noszvaji rendezvénynaptár 2020-ban is különösen gazdag, 24 turisztikai vonzerővel is rendelkező esemény kerül megrendezésre. Különlegessége, hogy a programok megvalósításában az önkormányzaton kívül 3 civil szervezet, 4 helyi vállalkozó is szerepet vállal.

A hagyományőrzést fókuszba állító rendezvények mellett (Húsvéti vendégvárás, Szilvanap, Birsünnep, Kemencés Nap, Márton-nap) növelik a falu népszerűségét a privát szervezésben megvalósuló rendezvények is, mint a Glamping Piknik, az Ügyvédfesztivál, és az első alkalommal megrendezésre kerülő Várkút Nap, valamint a Csendülő, kulturális fogadó színes kulturális programpalettája.

Különösen „erős" lesz 2020-ban a Glamping Piknik, hiszen a 10 SVÉT-es étterem jelezte részvételi szándékát, és 1500 résztvevőre számítanak a síkfőkúti Nomád Hotelben. A családokra is gondoltak: lesz Mese Erdő gyereknapon, húsvéti tojáskeresés és hagyományos búcsú.

A falu egyik különleges látnivalói a barlanglakások

Fotó: noszvaj.hu

Szeptember 12–13-án kerül megrendezésre a XXII. Kemencés Nap bortúrával és a Kemencében Készített Ételek Versenyével.

Noszvajon az önkormányzat 100% tulajdonában lévő nonprofit kft. foglalkozik a turistacsoportok szervezésével, koordinálásával.

A noszvajpakk.hu oldalon 2020-ra is dolgoznak ki újabb programcsomagokat: felnőtt meseutas ajánlatokat az új Meseút kapcsán pároknak, baráti társaságoknak, de céges megrendelésre is.

Ajánlatukba bevonják a faluban elérhető „nyitott gazdaság" programlehetőséget is.