Lezárják a legnépszerűbb bulizónákat Mallorcán

Forrás: MTI

 2020. július 16. 09:58

Az egészségügyi kockázattól tartva Mallorca szigetének két városában, Palmában és Magalufban is szórakozónegyedeket zárnak be.

A részegen randalírozó, jellemzően német és brit fiatalok évek óta problémát jelentenek a helyi vezetésnek, azonban most egészségügyi kockázatot látnak abban, hogy a bulizó turisták nem tartják be a kötelező biztonsági előírásokat.

Iago Negueruela, a Baleár-szigetek kormányának turisztikai tárcavezetője szerdán elmondta: a szigetek biztonságos úti célt jelentenek, és azért, hogy ez így is maradjon, a két legnépszerűbb bulizónában nem nyithatnak ki a bárok és szórakozóhelyek. Ezen kívül mindenhol betiltják a vendéglátóhelyeken a hat deciliternél nagyobb poharakat és az extrahosszú szívószálakat, mert ezeket általában többen közösen használják.

A Baleár-szigeteken hétfő óta kötelező minden nyilvános, akár zárt, akár nyitott helyen szájmaszkot viselni függetlenül attól, hogy lehet-e tartani az egészségügyi hatóságok által biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól.

Spanyolország 17 tartományából 12-ben érvényes már ez a szabály, legutóbb Baszkföld jelentette be az intézkedés bevezetését.

Palma de Mallorca nappal

Fotó: 123rf

A spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentése szerint az elmúlt egy napban 390 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez a legnagyobb mértékű napi növekedés, amióta június 21-én véget ért a járvány miatt bevezetett szükségállapot. A tárca több mint 120 aktív járványgócot tart nyilván az országban. A három vagy annál több, egymással összefüggő igazolt eseteket már gócnak tekintik.

Továbbra is növekszik az esetszám a Katalónia nyugati részén fekvő Segriá járásban, amelynek több városában és településén hétfőtől kijárási korlátozásokat rendelt el a katalán kormány. Az érintett területeken bezártak a sport- és kulturális központok, az éttermek csak házhozszállításra készíthetnek ételt, az élelmiszerboltok kivételével minden üzlet csak előzetes bejelentkezés alapján fogadhat vásárlót. Az egészségügyi séta és a szabadtéri sportolás engedélyezett. A döntés mintegy 160 ezer embert érint.

A járás teljes területe, összesen 38 település július 4-e óta vesztegzár alatt van. Azóta több mint ezer fertőzöttet azonosítottak a térségben.