Magyar tervező felel Kolumbia luxushotelének megújulásáért egy 17. századi kolostorban

Forrás: turizmus.com

 2023. december 02. 11:50

Varró Zoltán belsőépítész, designer kapta meg a lehetőséget, hogy újratervezze Kolumbia első luxushotele, a Sofitel Legend Santa Clara történelmi múltú épületének belső világát Cartagena városban.

Az 1621-ben alapított Szent Klára Kolostor a város ikonikus, legrégebbi épülete, amely építészetében tükrözi a korabeli koloniális vonásokat. A kolostorban mind a mai napig fellelhető több történelmi kincs: kripták, kutak, gyóntatófülkék, festmények, ajtók, rejtett ablakok és kerámiatárgyak. Az épületegyüttest, melyhez egy 19. századi kórházépület is tartozik, a 90-es években alakították át luxushotellé, jelenleg a világ második legnagyobb szállodaláncához tartozik és a legjobb szálláshelyek között tartják számon.

 

Mesteri koloniális építészet

Az immár három kontinensen, Európán kívül Dél-Amerikában és Ázsiában is tervező Varró Zoltán Budapest mellett több helyen, így például Olaszországban a Comó-i tónál és az Egyesült Királyságban is több sikeres műemléki-épületfelújítást és azokban megvalósított funkcióváltást vitt véghez. A Dél-Amerikai kontinens egyik legszebb koloniális stílusú városában az óváros falai között működő Santa Clara hotel kapcsán Varró Zoltánt először csak a szobák felújítására kérték fel, a tervek láttán azonban a teljes épületegyüttes közösségi tereinek megújításával is megbízták.Az épületben a vendégeket egy, a több száz éves, eredetileg más rendeltetésű épület adottságaiból adódóan szerényebb méretű, de annál elegánsabb recepciós tér várja majd, amelyből elkülönül egy VIP fogadótér is. Innen léphetünk tovább a szálloda magjába, a kolostorokra jellemző, kerengővel körbevett belső udvarra, amely minden irányban árkádsorral határolt, a tér atmoszféráját azonban leginkább az oázis hatású kert határozza meg.

Az udvar felé fordított kanapékról kellemes kilátás nyílik a csodálatos belső kertre, közepén a kúttal

Fotó: Varró Zoltán/Varro Design

Ennek középpontjában a kolostoroknál szintén megszokott kút áll. Ehhez egy történelmi ihletésű, kovácsoltvasból készült, nyugatias kialakítású, boltíves pergola kerül, amely még jobban kihangsúlyozza a centralitást. A kút felett vasból és üvegből készült csillaglámpások lebegnek majd, amelyek Közép-Amerikában igen népszerű motívumot jelenítenek meg.

 

Falakba ívódott spiritualitás

A magas szintű gasztronómia élményt nyújtó fine dining étteremhez olyan belső teret terveztek, amelyik megfelelően tükrözi a konyha színvonalát, ugyanakkor fontos volt az itt fellelhető történelmi hangulat megőrzése, hiszen valaha ez volt az apácák étkezője.  A spiritualitást egy nagy tükörfallal fogják felerősíteni, mely megidézi a kolostori étkezések hosszú asztalát és az asztalon lángoló gyertyákat.

santaclara_hotel

A Jardin étterem belső terének rendkívüli belmagassága elegáns atmoszférát kölcsönöz

Fotó: Varró Zoltán/Varro Design

Az arany és zöldes színekben pompázó, antikolt fal megjelenését annak köszönheti, hogy a festékanyag feltételezhetően reakcióba lépett a korabeli falazóanyag réztartalmával. A fal mintázatából tervezett Varró Zoltán az étterem padlóján, szőnyegén és az étkészleteken visszaköszönő dizájnelemeket.

 

Két nemzetközi hírű cartagenai márka találkozása

A városban készülő világhírű Dictador rum számára a világon egyedülálló signature bárként szolgál majd a tetőterasz, ahol a vendégek élvezhetik a tengerparti csillagos ég varázsát is. A bárpult kuriózumát a mögötte elhelyezett, nyitott trezor adja, amelyben a különböző rumosüvegeket helyezik el és azok kapnak pontos megvilágítást.

A kerengőről nyíló Jardin étterem teraszát franciás bisztró hangulat jellemzi

Fotó: Varró Zoltán/Varro Design

A kolostorépület már évszázadokkal ezelőtt szálláshelyként is funkcionált.  Varró Zoltán a kolostor belső udvarára, a kerengőre néző néhány lakosztályt terasszal egészített ki, így szeparált luxus lakrészeket létrehozva. A szálloda szobáit és lakosztályait a tervező háromféle téma szerint alakította ki. Az egyik szobatípust a koloniális város inspirálta, a második típust a trópusi táj, a harmadikat, melyeket a magas belmagasságú manzárd részben alakítottak ki, a Cartagenára jellemző kortárs képzőművészeti élet ihlette, melyben a művészek vászonként használják a város régi falait – tájékoztatta lapunkat a Varro Design.