Magyarország vár: Érintetlen vízi világ, kalandozások az Ipolyon

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 09. 15:51

Igazi vadregényes kalandot ígér a kenutúra az egyik legbájosabb, kevéssé ismert hazai folyónkon. Az Ipoly partja végig természetes, a kanyargós vízi szalagon körbevesz az erdő zöld, sokszor fölénk boruló alagútja.

Haladó vízi túrázóknak

A Kárpátok belső ívének vizét levezető Ipoly a szlovákiai Vepor-hegységben ered, és Ipolytarnócnál éri el a magyar határt. Innen határfolyóként halad tovább 143 kilométeren át, és a Börzsönyt nyugat felől megkerülve Szobnál egyesül a Dunával. Legvadabb része Ipolyvece és Drégelypalánk közé esik, itt a rendkívül kanyargós, keskeny, sekély, gyors, uszadéktorlaszokkal tarkított folyó nagyon izgalmas kenutúrás élmény – ezt a szakaszát azonban csak gyakorlottabb evezősöknek ajánljuk. Útközben sok bedőlt fával, gátakkal és egyéb épített akadállyal találkozhatunk, így sok átemelésre készüljünk.

A kanyargós Ipolyon körbevesz az erdő zöld, sokszor fölénk boruló alagútja

Fotó: BADISZVSE

Kezdő evezősöknek

Drégelypalánktól a Dunáig a víz lecsendesül, innen már a kezdők is bátran vízre szállhatnak. Evezés közben van időnk bámészkodni, megpihenni egy-egy vadregényes partszakasznál, gyönyörködni a vidék gazdag állat- és növényvilágában. Ipolydamásd előtt a folyó a Börzsöny és a szlovákiai Helembai-hegység között halad, itt átevezni egyedülálló élmény. Ahogy a szorosban haladunk, szemből néha a Visegrádi-hegységet is megpillantjuk. Az új ipolydamásdi híd alatt átcsurogva már közel van a dunai torkolat: a széles, nyílt vízre kiérve a szobi strandon fejezhetjük be a túrát.

TÚRATIPP

Ipolytölgyes környékén nagyon szép, szabályozatlan szakasz vár minket hangulatos öblökkel, megállásra csábító kis szigetekkel. Ha innen indítjuk a túrát, öt-hat órás evezéssel megtehetjük a torkolatig húzódó 18 kilométeres távot.

Aki szívesen evezne mindkét folyón, az Szobtól továbbmehet a Duna-kanyarba, a Szentendrei-Dunára, sőt akár a budapesti Duna-szakaszra is, így hosszabb, akár egyhetes vízitúrát is tervezhet a nyárra.

 

Így készüljön, ha több napra indul

Számos vízitúra-szervező cég indít túrát, vagy kölcsönöz ki túrakenukat az Ipolyon. A folyó valóban vadregényes, zömében elkerüli a településeket, ezért egy többnapos vízitúrára úgy készüljünk, hogy menet közben nem lehet vásárolni, vinni kell magunkkal mindent. A part mentén kevés a kiépített táborhely vagy szállás, így hosszabb túra esetén nomád kempingezéssel is tervezzünk. Átlagos vízállásnál vannak sekély helyek, ahol zsinegen kell húzni a kenut, és néhol élvezetes kis zúgókon lehet lesurranni, az alsó szakaszon ezek kezdőknek, gyerekkel kirándulóknak is veszélytelenek.

 


 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: