Megszűnhet a Brand USA

Forrás: turizmus.com

 2017. május 30. 02:46

A Trump adminisztráció költségvetés tervezete még sokat módosulhat, ám, nagy esély van arra, hogy felszámolják a Brand USA-t, az Egyesült Államok turisztikai marketing szervezetét.

Dan Peltier a Skift szakírója számolt be arról, hogy a U.S. Travel Association, az amerikai turisztikai ipar elsőszámú érdekvédelmi szervezete, május 22-én erősítette meg a hírt, miszerint a 2018. évi költségvetés a Brand USA megszüntetését irányozza elő. A szervezet, amelyet az amerikai törvényhozás még 2010-ben alapított, 2011-ben kezdte meg tevékenységét. Az országos desztináció-marketing ügynökség büdzséjét Donald Trump költségvetés-tervezete a vám- és határőrség szervezetének irányítaná át.

A hagyományosan kétpárti támogatást élvező Brand USA finanszírozását a törvényhozás, még 2014-ben, egészen 2020-ig szabályozta, miután a turizmusban érdekelt óriás cégek és tagállamok évekig lobbiztak a szövetségi kormánynál azért, hogy egy ilyen szervezettel felpörgesse a nemzetközi turisztikai marketinget.

“Különösen pikáns a Brand USA lehetséges felszámolása annak tükrében, hogy mind a kereskedelmi miniszter, mind az igazgatási és költségvetési hivatal igazgatója támogatásáról biztosította a szervezetet ” — írta közleményében Roger Dow, a U.S. Travel Association elnök-vezérigazgatója.

A Brand USA egy olyan, private-public nonprofit társulás, amely több mint 700 partnerszervezet (turisztikai vállalkozások, kongresszusi irodák stb.) hozzájárulásaiból és ugyanilyen mértékű állami támogatásból finanszírozza magát. De, adóbevételt a Brand USA nem használ fel. Ehelyett a külföldi turisták által fizetett ESTA díj mintegy kétharmadát használják fel erre a célra. (Egészen pontosan, a díjnak ezt a részét ezért vetik ki az USA-ba utazni kívánókra – A Szerk.)

“A felszámolás híre meglepetésként ért bennünket” — mondta Anne Madison, a Brand USA szóvivője. Madison elmondta: a szervezetet nem figyelmeztették előre a költségvetési javaslatról, a Brand USA nem ismeri behatóan a tervezet vele kapcsolatos elemeit, de meg tudja erősíteni, hogy felszámolás fenyegeti.

A törvényi szabályozás szerint a Brand USA nem lobbizhat a Kongresszusnál saját fennmaradásáért. “Mi a marketinghez értünk, nem a lobbizáshoz”, mondta. “Jelentéstevési kötelezettségünkből kifolyólag természetesen szolgáltatunk információt” — mondta Madison.

Hozzátette: a Brand USA bízik abban, hogy más turisztikai szervezetek, így különösen a U.S. Travel Association lobbizik majd a Kongresszusnál az érdekükben. Elmondta: a Brand USA optimista a Kongresszus hozzáállását illetően. A felszámolás árnyékában ugyan, de a Brand USA továbbra is “tövig nyomja a gázt” — mondta Madison

Március 22-i ülésén a Brand USA igazgatósága úgy nyilatkozott, hogy a 2017-es költségvetési évben az ESTA-bevételek 84,4 millió dollárra rúgtak, ami azt jelenti, hogy a szervezet sínen van a korábban megfogalmazott, 100 millió dolláros hozzájárulás-kiegészítési célja felé. A partnerszervezetek hozzájárulásai “továbbra is jönnek, ha nem erősebben, mint korábban,” mondta Madison. Márciusban az igazgatótanács szerint a partneri hozzájárulások időarányosan 9,5 millió dollárral haladták meg a költségvetésben előirányzott összeget.

A szervezet kiadásai márciusban időarányosan 24 millió dollárral alatta maradtak a költségvetésnek, elsősorban egy stratégiaváltás és a marketing-kiadások időzítésének különbségei miatt. A kiadások az elvárások szerint a költségvetésen belül maradnak majd a 2017-es költségvetési évben. “Továbbra is takarékosan működünk, és a rezsink tartósan a költségvetésünk 10%-a alatt van” — mondta el Madison.

Még Floridának is kell marketing

A Brand USA lehetséges felszámolása, melyet a Kongresszus tárgyal majd, csak a legutóbbi az amerikai desztinációmarketing-szervezeteket ért csapások sorában. Floridában például a Visit Florida finanszírozását vágják meg drasztikusan — bár a Brand USA-vel szemben a Visit Floridát nem szüntetnék meg.

Az Oxford Economics szerint a Brand USA marketing-kezdeményezései az elmúlt három évben több, mint hárommillió nemzetközi látogatót vittek az Egyesült Államokba, s ezek a turisták körülbelül 21 milliárd dollárt költöttek az országban.

A nashville-i desztináció-marketing szervezet, a Nashville Convention and Visitors Corp. évente 300-500 ezer dollárral járul hozzá a Brand USA munkájához. Butch Spyridon elnök-vezérigazgató elmondta: “a Brand USA rendkívül értékes marketingpartner és a valaha volt legsikeresebb private-public társulások egyike”.

“Ha a külkereskedelmi mérleget visszájára akarjuk fordítani, annak nincsen jobb, nincsen gyorsabb módja, mint a Brand USA” — monda. “Ez éppen az, amit a Trump-adminisztráció keres, hiszen a Brand USA önfenntartó.”

A szállodásokat tömörítő American Hotel & Lodging Association szintén aggodalmát fejezte ki a Brand USA tervezett felszámolása miatt: szerintük a Brand USA nevéhez évente 32 milliárd dollár többlet-bevétel fűződik.

A szállodás egyesület elnök-vezérigazgatója, Katherine Lugar közleményében úgy fogalmazott: egy növekvő gazdaság mellett a turisztikai ipar nem teheti meg, hogy elenged nemzetközi marketinglehetőségeket. “Várjuk, hogy párbeszédet folytathassunk a döntéshozókkal az elnöki adminisztrációban és a Capitoliumon is. Arra fogjuk őket bátorítani, hogy tartsák meg a Brand USA-t jelenlegi formájában és biztosítsák a kiszámíthatóságot és a gazdasági stabilitást.”

A Marriott International vezérigazgatója, Arne Sorenson a Brand USA igazgatósági tagja. “Ez a javaslat egy hosszadalmas költségvetési vita kezdete, és várjuk, hogy párbeszédet folytathassunk az elnöki adminisztrációval és a Kongresszussal és bemutathassuk nekik, hogy a Brand USA hogyan növeli az Egyesült Államok versenyképességét, lehetővé téve, hogy amerikai állások létesüljenek a turisztikai iparban” — mondta a vezérigazgató.

Kapcsolódó cikkek

Torontón át az USA-ba is

2017. május 19.