Megújul a Milkó-palota Szegeden, a magántulajdonosok is beszállnak az "eperház" felújításába

Forrás: MTI

 2024. február 20. 12:39

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát.

A Milkó-palota az 1879-es szegedi nagy árvíz után a Stefánián emelt palotasor talán utolsó épülete, amelynek felújítása még nem történt meg, bár kisebb állagmegóvási munkákat végeztek rajta az elmúlt években – mondta el Binszki József várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Tavaly az önkormányzat elvégezte az ingatlan állapotfelmérését, ez alapján készülhetnek el a rekonstrukció tervei, amelyre az idei költségvetésben 20 millió forintot különítettek el. A felújítás kivitelezési munkálatai is elindulhatnak idén, erre további 250 millió forintot fordítanak ebben az évben – mondta az alpolgármester. Hozzátette: az előzetes becslések szerint ez a rekonstrukció költségeinek felét fogja fedezni.

Felújítják a neoreneszánsz stílusú Milkó-palotát Szegeden

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Az épület 28 lakásából 15 önkormányzati tulajdonú, emellett 15 nem lakás célú ingatlan – üzlethelyiség, raktár, iroda – található a házban. Az önkormányzat tulajdoni aránya így 78,02 százalék, a felújítás költségeihez is ebben az arányban járul hozzá a város. A fennmaradó részt a rekonstrukciót szintén szorgalmazó magántulajdonosok fizetik.

A fakereskedéssel foglalkozó Milkó család megrendelésére, Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1883-ban épült fel a francia neoreneszánsz stílusú Milkó-palota. Az épület Szeged sokáig egyetlen állandó közúti hídjával egy időben készült el, annak belvárosi hídfőjénél. A mai Roosevelt (akkor Rudolf) téren álló, rózsaszín, "eperháznak" is nevezett épület egyes források szerint eredetileg sárga, a műemlékvédelmi vizsgálat szerint azonban zöldes-barnás színű lehetett. A palotának négy utcai homlokzata van: a Híd, a Stefánia, a Deák Ferenc és a Vár utcára is néz.

A többi között vaskereskedés, zeneműbolt, látszerészeti raktár, sőt még bor- és sörcsarnok is működött az épületben, 1908-ban pedig megnyitott az ezer néző befogadására alkalmas Uránia színház.