Több milliárdos fejlesztés kezdődhet egy békési városban, az üdülőközpont is megújul

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. február 08. 09:24

Több mint 3,6 milliárd forintból valósíthat meg tíz programot Békés vármegye névadó települése – közölte az önkormányzat.

Az Élhetőbb Békés 1. elnevezésű pályázaton 550 millió forintot nyert el Békés városa, az összegből 2025. május végéig több mint 16 ezer négyzetméternyi járdafelület újul meg a városközpontban, újabb tíz térfigyelő kamerát telepítenek és utcabútorokat szereznek be. A támogatások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből érkeznek.

Ugyanez a határideje az Élhetőbb Békés 2. elnevezésű projektnek, ennek keretében 371,4 millió forintból új, szélesebb aszfaltburkolatot kap a Kőrösi Csoma Sándor utca. Megújul a kerékpársáv is, korszerűsítik a főtéri szökőkutat, az Erzsébet ligetben automata öntözőrendszert alakítanak ki. A projekt része a csapadékvíz rendszerek korszerűsítése, átereszek átalakítása is – mondta Kálmán Tibor polgármester.

(A város várhatóan a 46. Utazás Kiállításon is nagy figyelmet kap, hiszen Gyula és Békés vármegye lesz az esemény belföldi díszvendége.)

Turisztikai céllal fejleszthetik tovább a Dánfok üdülőközpontot 86 millió forintból.

Építenek továbbá 100 fős befogadó képességű közösségi teret, a meglévő rendezvénysátor alja fix betonburkolatot kap, homoktisztító gépet, vízi és vízparti élményelemeket szereznek be – tájékoztatott a polgármester.

A kiírás szerint 2025 március végéig 440 millió forintból korszerűsítik az 1885-ben épült Galéria műemléki épületét. Részben cserélik, részben felújítják a 107 nyílászárót, speciális technikával szigetelik az épületet, megújul a fűtési rendszer és világítás. Szintén 2025 március végéig új tornaszoba épül a Teleki utcai óvodában 120 millió forintból.

A Dánfoki Üdülőközpont is megújul a fejlesztések közepette

Fotó: Dánfoki Üdülőközpont / Facebook

 

Helyi gazdaságfejlesztésre 300 millió forintot nyertek el, ebből 652 négyzetméteres ipari csarnok épül, ide majd vállalkozókat várnak.

Belterületi utak aszfaltozására 1 milliárd 60 millió forint jut, 47 utca kap szilárd burkolatot. A járás betegeit is ellátó rendelőintézet belső terei 300 millió forintból újulnak meg – közölte Kálmán Tibor.

A Leromlott városi területek rehabilitációja elnevezésű pályázaton 237 millió forinthoz jutottak. Az ehhez kapcsoló, 140 millió forintos pályázat keretében 2026 február végéig képzéseket és felzárkóztató programokat szerveznek.