Húsz év után megújult az orosházi múzeum állandó kiállítása

Forrás: MTI

 2024. január 22. 13:40

Elkészült az új állandó kiállítás és befejeződött az épület renoválása az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Az intézmény csaknem 97 millió forintot nyert el az új állandó tárlat kialakítására a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának pályázatán. Az összegből egy újragondolt, korszerűsített és informatikai eszközökkel kiegészített állandó kiállítást alakítottak ki a csaknem 20 éve létrehozott helyett.

Józó Tamásné igazgató elmondta, hogy teljesen új, eddig nem látott tárgyakkal mutatják be Orosháza történelmét.

A régészeti rész időszámításunk előtt 6000-től indul, és 1711-ig követi a település életét.

A helytörténeti rész 1744-gyel kezdődik, amikor Zomba környékéről betelepítették a város mai lakosainak elődeit. Itt a szocializmus időszakáig alakították ki a kiállítást.

A néprajzi részen pedig arra összpontosítanak, hogy milyen, a Dunántúlról hozott hagyományokat őriztek meg a helyiek, miben különbözik például az orosházi konyha a békésitől, milyen volt régen az élet Orosházán, és milyen mesterségek léteztek a környéken.

Megújult a Nagy Gyula Területi Múzeum kiállítása Orosházán

Fotó: oroshaza.hu

 

Az emeleti részen pedig létrehozták a dél-alföldi város egyik leghíresebb mesterembere, Thék Endre asztalos emlékszobáját.

Józó Tamásné kiemelte, hogy a bő másfél éves zárvatartás alatt Nekem, értem, velem elnevezéssel kampányt hirdettek, amelyhez sokan csatlakoztak: tárgyakat vagy azok digitális másolatait ajánlották fel a múzeumnak. Ezekből az – Orosháza múltját idéző – eszközökből az újranyitással egy időben egy időszaki tárlatot rendeztek be.

A kormányzati támogatás mellett az önkormányzat saját forrásából renoválták a múzeum homlokzatát és tetőszerkezetét is.

Hétfőn az új tárlat szakmai megnyitóját tartották, a közönség január 27-étől látogathatja kiállítást.