Megújul és díszkivilágítást kapott a Bálna

Forrás: turizmus.com

 2022. március 15. 12:25

Megkezdődött a budapesti Bálna felújítása, a cél a homlokzat, a fő- és melléképületek korszerűsítése, továbbá a héjszerkezet szigetelése. Az átfogó fejlesztés keretében több ezer izzóból álló díszkivilágítást is kapott az épület, amely március 15. alkalmából a magyar zászló színeiben pompázik.

A munkálatok legfőbb célja az állagmegóvás, amelynek részeként korszerűbb, időtállóbb anyagok felhasználásával már elkészültek a Bálna acél-üveg héjszerkezetének fejlesztési munkái. A fejlesztés most záruló első ütemében közel 20 tonna tömítőanyag, több száz négyzetméter Teflon szalag és 15 kilométer segédprofil felhasználásával új szigetelést kapott a mintegy 14 kilométer takaróprofil, és a sérült üvegelemeket is kicserélték.

Ezekkel párhuzamosan elkészült a LED-technológiájú díszvilágítás is, amellyel az épület már sötétedés után is különleges látványosság lehet Budapest éjszakai fényei között. 1061 programozható színes LED-világítótesttel különféle egyedi megvilágításokat kaphat a Bálna, akár dinamikus effektekkel is. A régi épületrészekre pedig 184 LED-lámpa és 189 méter LED-vonalvilágító lámpa került fel melegfehér fénnyel, mindehhez egy kilométernyi erősáramú kábelt használtak fel.

Az ünnepi hétvégén, március 15. tiszteletére a trikolór színeiben pompázik a Bálna

Fotó: mtu.gov.hu

A földszinten új vizesblokk létesült, továbbá már elkészült több olyan, elsősorban gépészeti és elektromos átalakítás, amely növeli a létesítmény komfortját és üzembiztonságát. Március végéig befejeződik a mélygarázs korszerűsítése is, ahol kártyás fizetésre is alkalmas automaták kerülnek, emellett 6 gyorstöltő is elérhető lesz az elektromos autók számára.

A Bálna díszkivilágítása a dunai látképet is vonzóbbá teszi

Fotó: mtu.gov.hu

A látványos díszkivilágítás ezentúl az év minden napján még vonzóbbá teszi nemcsak az épületet, hanem a dunai látképet is. A Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ egyedi formája a Duna-part meghatározó része, az épület megjelenése önmagában is turisztikai vonzerővel bír. Az ünnepi hétvégén, március 15. tiszteletére a nemzeti trikolór színeiben pompázik a létesítmény – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.