Minden, ami kortárs – 15 éves a TRAFÓ

 2013. szeptember 05. 17:22

Évadnyitó sajtóreggelire és jubileumi évadjának sajtótájékoztatójára hívta össze partnereit szeptember 5-én a főváros kortárs művészeti életének vitathatatlan fellegvára, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, mely minden eddiginél izgalmasabb szezont ígér hűséges törzsközönségének és új látogatóinak.

A 15 év alatt kultuszintézménnyé vált Trafó 2013/14-es évadjának programkínálatát a tőle megszokott elvek – a sokoldalúság, kísérletező szellem, elkötelezettség, közvetítés és átadás – mentén alakította. Legendás előadásai nem ismernek műfaji korlátokat, a nézőt a vizuális színházból a táncba vagy éppen a cirkuszba repítik.

Ősszel folytatódik a nagysikerű 200% tánc sorozatuk és főleg külföldi előadások lesznek túlsúlyban a kortárs tánc olyan nagyágyúival, mint Marie Chouinard, Michael Clark, Wim Vandekeybus. Januártól viszont a független magyar társulatok jutnak főszerephez: kilenc táncformáció munkáját láthatjuk májusig, ezeknek fele bemutató lesz (Duda Éva, Frenák Pál, Goda Gábor, Dányi Vica, Réti Anna, Molnár Csaba, Horváth Csaba, Természetes Vészek, Tünet Együttes). De ebben a szezonban mutatkozik be egy-egy koreográfiával a Berlinben élő Salamon Eszter és a Trafó igazgatója, Nagy József is.

A tánc és a színház mezsgyéjén lavírozó új cirkusz-sorozat is folytatódik, szeptemberi sztárvendégük a francia társulat, a Collectif Petit Travers. Előadásukban a zenéé a főszerep, de a zongorista mellett három zsonglőr is szerepet kap.

 

Argentínától Ferencvárosig

A dokumentumszínház, mely a Trafó egyik hagyományos műfaja az argentin Lola Ariast látja vendégül, darabjának címe: El Año en que nací / Az év, amikor születtem; de a műfaj elkötelezett magyar képviselője, a Panodráma is új előadással készül, Éhség munkacímmel.

A színházi produkciók sorát gazdagítja Mundruczó Kornél új darabjának októberi ősbemutatója és Rába Roland készülő Ionesco-feldolgozása.

A Trafó saját összművészeti sorozataként aposztrofált Városi Ferenc elnevezésű projekt tartalmát Ferencváros lakosainak életanyaga és élményei határozzák meg. Az utca- és kerületbeli intézmények támogatásával megvalósuló sorozat epizódjai más-más színházi elemekkel mutatják be Városi Ferenc kitalált figurájának életét.

 

Világzene és galériák

A Trafó zenei programja továbbviszi az eddigi koncepciót: igyekszik minél több stílus meghatározó előadóját bemutatni, melyek legtöbbjét elsőként hozzák Magyarországra. Ezek sokszor olyan legendák, akik akár évtizedek óta meghatározók (Madlib, Vladislav Delay, Terry Bozzio, Blixa Bargeld), vagy olyanok, akik nemrégiben tűntek fel vagy értek el áttörést (Micachu, Forest Swords). Néha pedig olyan vidékekről hoznak zenészmestereket, ahonnan kevesen tudnának akár egy embert is megnevezni, noha ma is élő zenei kultúrájuk sok száz évre nyúlik vissza (Arzu Aliyeva Azerbajdzsánból).

A Trafó Galéria Budapest mára egyetlen középméretű nonprofit kortárs képzőművészeti helyszíneként továbbra is hidat épít a hazai kis galériák és a nagy reprezentatív kiállítóhelyek programja közé, valamint igyekszik a magyar kortárs képzőművészetet is bekapcsolni a nemzetközi képzőművészeti élet vérkeringésbe.

Szeptemberben a Császár új ruhája című kiállítással nyitnak, amely a közép-kelet európai régiónk fiatal művészeinek alkotásaiból mutat be tematikus szelekciót. Ezt követi októberben Gerhes Gábor Munkácsy Mihály-díjas képzőművész egyéni kiállítása, amely egy olyan képzeletbeli titkos társaság összeesküvéseibe vezeti be a látogatót, amelynek tagjaira egyszerre süthető rá a jezsuita, az illuminátus, a szabadkőműves, a kommunista, a terrorista és a földönkívüli bélyeg.

Bővebb infó: www.trafo.hu