Mostantól vízen is felfedezhetjük Mosonmagyaróvárt

Forrás: turizmus.com

 2021. október 25. 11:27

30 millió forintból, 50%-os állami támogatással hajtottak végre turisztikai fejlesztést Mosonmagyaróváron, a Malom-ági Lajtán. A projekt keretein belül 9 helyszínen már létesítettek, további egy helyen pedig az év végére alakítanak ki új kiszállási lehetőségeket a vízi turisták számára.

A látogatók az aktív program mellett a város legszebb részeivel is megismerkedhetnek. A Malom-ági Lajta ezzel a település belvárosának is szerves része lett.

Mosonmagyaróváron nem ez az első ökoturisztikai fejlesztés, amely a Malom-ági Lajtához kötődik. Korábban a „Határon átnyúló Ökoturizmus és vízisport a Lajtán” című pályázat során az osztrák Bruck a.d. Leitha város és Mosonmagyaróvár között vízi útvonalat építettek ki folyamkilométer táblákkal és helyenként ki-beszálló helyekkel.

Később két vízicsúszdát létesítettek – amellyel végig kenuzhatóvá és kajakozhatóvá vált a Malom-ági Lajta –, illetve további kiszállóhelyeket hoztak létre, hogy az evezősöket és más aktív turistákat a városba csalogassák.

Az ötödik kiszállóhely a Malom alatti lapospartnál

Fotó: Aktív Magyarország

A mostani fejlesztés során a városban, összesen 9 helyszínen alakítottak ki víziállásokat és lépcsős partfalkialakításokat, többek között a Beeresztő zsilip bal partján, a Gát utcai játszótéren, a Part Rendezvényháznál, a Macis játszótérnél, a Malom alatti kifolyónál, valamint a Malom-ági Lajta-torkolatnál, illetve a Jókai és Károlyi utcai hídnál is kiszállhatnak pihenni a vízi turisták.

A projekt 2021 decemberében zárul, addigra a Tímár utcai gyalogos híd szomszédságába tervezett kiszállóhely is elkészül, és a korábban kialakított iszapfogók mederkotrása is megvalósul, hogy a további szakszerű üzemeltetés feltételei is adottak legyenek.

2022 végére új víziturisztikai központ is épül a településen, amely vízitúrák kiindulópontjaként funkcionál majd.

A kilencedik kiszállóhely a torkolat előtti lépcsős partfalnál

Fotó: Aktív Magyarország

Az épületben vízi turisztikai információs központot alakítanak ki, ahol a látogatók megismerkedhetnek a vízitúrázás szabályaival, veszélyeivel és sajátosságaival, illetve a térségben elérhető vízitúra útvonalakkal.

Emellett egy többfunkciós bemutató tér létesítését is tervezik, amely élményszerű és interaktív módon mutatja be a térség vízitúra útvonalait, a hajózás és az evezés térségi hagyományait, valamint a Lajta, a Mosoni- Duna, a Szigetköz és a Mosoni-sík élővilágát. Ezenfelül a centrumban lehetőség lesz a hajók és a csónakok megfelelő tárolására, karbantartására, valamint biztosított lesz a szelektív hulladékgyűjtés is.