Nagy érdeklődés előzi meg az idei ausztriai Magyarország-parádét

 2014. június 12. 17:27

A tavalyi sikeres linzi magyar napok után idén június 26. és 28. között Graz lesz a helyszíne annak a koncentrált Magyarország-bemutatkozásnak, amely során a szervezők minden érzékszerv számára élvezetessé és átélhetővé teszik Magyarországot, a magyar kultúrát, gasztronómiát, turisztikai vonzerőket.

A rendezvényt beharangozó színes kisfilm-összeállítás megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=6DHmQXNwV9k&feature=youtu.be

Az 'Auf nach Ungarn/Fel Magyarországra' szlogen jegyében megrendezendő 3 napos kulturális- és turisztikai nagyrendezvényre Magyarországról több tucat kézműves, borász, turisztikai szolgáltató, gasztronómiai vendéglátó, mezőgazdasági termelő, hungarikumok előállítói, előadóművészek, valamint zenei- és tánccsoportok érkeznek. Június elejétől egymás után jelennek meg figyelemfelkeltő cikkek a stájerországi médiában. A legolvasottabb Kleine Zeitungban, a Kronen Zeitungban és a Klipp Magazinban lévő megjelenések, valamint az ORF tudósításai hírértékben felülmúlják a rendezvény költségeit, tehát marketing szempontból is megtérülő beruházásáról van szó.

A korábbi tapasztalatok alapján a rendezvény komoly imázsformáló hatással is jár, ugyanis hazánk a tradícióira büszke, ugyanakkor különleges egyediséget ígérő nemzet modern arculatával mutatkozik be. A rendezvény három napja alatt 80-100 ezer látogatóval számolnak a szervezők. Az MT Zrt. kezdeményezésére, Graz város, valamint az ausztriai magyar képviseletek (Nagykövetség, Balassi Intézet – Collegium Hungaricum, MT Zrt.), továbbá a grazi tiszteletbeli konzulátus és a kulturális egyesület együttműködésével, illetve a Népművészeti Egyesületek Szövetségének operatív és szakmai közreműködésével megvalósuló nagyszabású szabadtéri Magyarország-prezentációhoz, kulturális- és turisztikai kísérőrendezvénynek is társulnak. A teljes kínálatával vonul fel számos turisztikai régió, továbbá a közel másfél tucat színpadi előadás során minden aspektusból terítékre kerül zenei kultúránk a modern feldolgozású hagyományos népzenétől a jazz-funk-blues irányzatig. A három nap alatt élvezhető 10 koncertet olyan együttesek fémjelzik, mint a UniCum Laude, a Heaven Street Seven, a Kéknyúl Hammond Band, a Random Trip, a Lajko Fáélix Duo, a Bin-Jip, vagy a Philharmonic Brass Quintet. Különleges médiaérdeklődésre számíthat az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyar döntőse, Kállay-Saunders András szolókoncertje is. A grazi Forum Hungaricum a fesztivál nyitányához időzíti esti jótékonysági koncertjét Malek Andrea és Clemens Unterreiner fellépésével.

 

Az ORF sztárriportere Sigi Maurer moderációjában látványos tánc, népművészeti és zenei produkciók, nyereményjátékok teszik majd változatossá a színpadi bejelentkezéseket, míg a játszóház és gyermekprogramok kitelepülésével kicsik és nagyok egyaránt közel kerülhetnek Magyarországhoz, a magyar kultúrához. A hagyományőrző Matyó Népművészeti Együttes interaktív programjait például Hrivnak Tünde matyó motívumokon alapuló design- és divatbemutató show-ja követi, így teremtve élő kapcsolatot a hagyomány és modernség között.

Stájerország meghatározó utazásszervezői, valamint az ÖBB ugyancsak együttműködnek, illetve kitelepülnek magyarországi turisztikai ajánlataikkal, hogy a hazánk iránti fokozott érdeklődés rögtön utazásra váltható legyen. A tavalyi tapasztalatok alapján az ilyen típusú rendezvények fokozott turisztikai érdeklődést- és forgalmat generálnak a bemutatott turisztikai desztinációkban, fenntartható módon. A két Európai Kulturális Főváros, Graz és Pécs ismét randevút ad egymásnak, önálló pavilonban mutatkozik be a Zsolnay Kulturális Negyed, a grazi magyar kulturális egyesület pedig a fesztiválhoz időzítette szokásos nyári piknikjét, hogy a stájerországi magyarok számára is maradandó és inspiráló élményként maradjon meg az egyedülálló grazi bemutatkozás. A SPAR áruházlánc ugyancsak „magyaros hetet" hirdet meg a rendezvény idejére, s áruválasztékából az MT Zrt.-vel közös nyereményjátékon keresztül kiemelten népszerűsíti 45 stájerországi üzletében a magyar termékeket. A rendezvény hivatalos megnyitójára június 26-án 16 órakor kerül sor a Graz főterén felállított nagyszínpadon. További információk, s a rendezvény teljes programjai megtekinthető itt: http://at.gotohungary.com/auf-nach-ungarn-graz.