Napos partok és aranyló homok Bulgáriában

Szerző: Fodor Eszter

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. július 19. 12:44

Az európai turisták körében felértékelődtek a biztonságos, közeli, akár autóval is elérhető tengerparti desztinációk. E trend egyik nyertese lehet Bulgária is, amelynek korántsem balkáni viszonyaival ismerkedhettünk meg a Robinson Tours szezonnyitó tanulmányútján.

Szokatlanul hosszú, kilencnapos tanulmányutat szervezett a Bulgária-specialista utazási iroda június első felében, a közel 40 meghívott viszonteladó nemcsak a Fekete-tenger különböző kategóriájú és karakterű szállodáit, valamint fakultatív programjait ismerhette meg, hanem a gyakorlatban is megtapasztalhatta a kétféle közlekedési mód (odafelé busz, vissza repülő) nyújtotta komfortot.

 

A három legnagyobb város

A buszos út ugyan hosszú volt, de azzal az előnnyel járt, hogy a két legnagyobb várost, Szófiát és Plovdivot is megnézhettük odafelé.

Alekszandr Nyevszkij-székesegyház

Fotó: Turizmus Panoráma

A fővárost fojtogató 500 éves török megszállás mementói ma turistalátványosságok. Mind közül a monumentális, 45 méter magas, neobizánci stílusban épített Alekszandr Nyevszkij-székesegyház a legjelentősebb, egyben Szófia jelképe. A szecessziós műemlékházak, múzeumok érdekesen elegyednek a szocializmus időszakából fennmaradt épületekkel. A séta során az elnöki palota, a Nagy dzsámi, a városközpontban emelt Szent Szófia-szobor és a Nemzeti Színház csábított fotózásra.

A Szófiától mindössze másfél órás utazással elérhető Plovdiv turizmusa is dinamikusan fejlődik. A Marica folyó partján fekvő ősi város atmoszférája rendkívül kellemes, sétáló- és bevásárlóutcája a részben feltárt, ókori római stadiontól indul. A környező éttermek teraszain üldögélve rakiával (bolgár pálinka) koccinthatunk ottlétünkre.

Plovdiv óvárosa

Fotó: Turizmus Panoráma

Szófia és Plovdiv után a harmadik legnagyobb bolgár város pedig már a Fekete-tengernél van: a 350 ezer lakosú Várna. Az itteni Szűz Mária mennybemenetele székesegyház az ország második legnagyobb temploma, de figyelmünkre érdemes a Drámai Színház épülete, a Tengerésztisztek Klubháza, valamint a Delfinárium és Akvárium is. Ami a gasztronómiát illeti, látványosan tálalt, grammra mért kézműves fagylaltot kaphatunk lépten-nyomon, a mérsékelt árszínvonal miatt 10 levából (1 euró kb. 2 leva) pedig már megebédelhetünk.

 

Kelet-Európa riviérája

Várnától 15 kilométerre északra kezdődik Aranyhomok üdülőparadicsoma, ahol hatvan éve nyílt először szálloda. Jelenleg itt található Bulgária legtöbb 4-5 csillagos szállodája, amelyekben 37 ezer vendéget tudnak egyidejűleg elhelyezni. Ez a várostól délre fekvő Naposparthoz viszonyítva csendesebb, nyugodtabb tengerpart, a burgaszi repülőtérről – ahova a Robinson Tours charterei repülnek – transzferrel jó két óra alatt érhető el. A repülőtér két éve új terminált kapott, tavaly két millió fölötti utasforgalmat bonyolított le a nyári időszakban.

Napernyőerdő a Naposparton

Fotó: Turizmus Panoráma

A repülőtérhez közelebbi, mind­össze 40 kilométerre lévő Napospart népszerűségét jelzi 200 ezer férőhelyes szálláskapacitása. Nyolc kilométer hosszú, patkó formájú öbölben fekszik, ahol finomhomokos strandokon fürdőzhetünk. A turisták dottóval három útvonalon közlekedhetnek az üdülőterületen, bérelhetnek háromkerekű kismotort, vagy akár konflissal is utazhatnak. A vízen jetski, vízisí, parasailing kínál izgalmas időtöltést.

Már a szezon első heteiben láthatóan magas kihasználtságon működtek a szálláshelyek, a többnyire német, angol, orosz és kelet-európai vendégek kora este megtöltötték a tengerparttal párhuzamosan futó bazársort, haléttermeket, élőzenés bárokat.

 

Parázstánctól az Üvegtigrisig

Érdemes egy-egy fakultatív program keretében kicsit távolabb is merészkedni az üdülőhelyektől. A Robinson Tours Várnától északra Albena, Aranyhomok, Szt. Konsztantin és Elena területén változatos kirándulásokat, sétahajózást, folklórestet ajánl utasainak. A déli térség fakultatív programjai között van dzsipszafari, a várnai Delfinárium, a Rózsák völgyének felkeresése, valamint Bolgár est, mely nagy népszerűségnek örvend a magyar turisták körében is.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. július-augusztusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

Utóbbinak csoportunk is részese lehetett: miközben egy kis bolgár falu tradicionális étteremében a többfogásos vacsorát fogyasztottuk, a színpadon táncshow-val, majd egy transzba esett előadóművész parázstánccal szórakoztatta a közönséget. A program után csapatunkból sokan a Naposparton található, magyar üzemeltetésű talponállónál, az Üvegtigrisnél kötöttek ki.

 

Két gyöngyszem: Neszebár és Szozopol

Még a legelvetemültebb tenger- és napimádók sem hagyhatják ki a Fekete-tenger két bolgár gyöngyszemét: Neszebárt és Szozopolt.

Pantocrator-templom, Neszebár

Fotó: Turizmus Panoráma

Napospart déli része szinte egybeépült a műemlék Neszebár északi területeivel. A szórakozni vágyók az Újvárosban találhatják meg számításukat, míg a görögök által Kr. e. 5. században alapított óváros csöppnyi félszigete több mint 40 (!) templomával az UNESCO világörökség része. Bizánci templomok keverednek itt tradicionális, kőből és fából épült lakóépületekkel. Neszebár főterének ékessége a 13. században emelt Pantokrator-templom, a szűk, macskaköves utcákon sétálva pedig az 5-6. századi Sztarata Mitropolija ragadja meg a tekintetet, mely mára romként magasodik az árusok és szuvenírt keresgélők fölé. A partfalon húzódó teraszokról mesés látvány tárul elénk. A burjánzó fügefák és hortenziák mediterrán keretet adnak az óváros napszítta romjainak.

Neszebár óvárosa a kikötő felől

Fotó: Turizmus Panoráma

A félsziget bejáratától indul fakultatív kirándulásra a Magellán hajó, a négyórás hajókázás során szerencsés esetben delfineket láthatunk, a fedélzeten frissen grillezett halat kóstolhatunk, valamint közvetlenül a hajóról csobbanhatunk a tengerbe.

Heti 3 charter és 4 busz

A Robinson Tours évente 12 ezer utast visz a bolgár tengerpartra, repülővel és busszal. Burgaszba heti 3 charterjáratot közlekedtet: szombatonként és hétfőnként Budapestről a Travel Service-szel, hétfőnként Debrecenből a Bulgarian Air Charterrel. Heti 4 induló buszjáratára 32 helyen lehet felszállni, amelyek a Belgrád–Nis–Szófia útvonalon jutnak el a tengerpartra. Az utazási iroda a szezononban 15 telepített idegenvezetővel dolgozik Bulgáriában, több kinti szállodában Robinson Kölyök Klubot üzemeltet magyar animátorokkal.

Szozopol vitorlás- és jachtkikötővel, stranddal, bámulatos sziklákkal, kanyargós óvárossal és a környező türkiz színű tengerrel várja a látogatókat, Burgasztól 30 km-re. A festőien szép települést szintén a görögök alapították, Kr. e. 610-ben.

 

Változatos szálláskínálat

A tanulmányút feszített tempót diktált, a társaság egy hét alatt közel 60 szállodát tekintett meg a Fekete-tenger partján Ezek közül mi most csak kettőre térünk ki, amelyekben 3-3 éjszakát laktunk.

Hotel Planeta


Fotó: Turizmus Panoráma

Négycsillagos all inclusive szálloda Napospart központi részén és az éjszakai élet sűrűjében, 150 méterre a tengerparttól. Enteriőrje a hajdani orosz cári paloták pompáját idézi. Kinti és benti medencék, fitneszterem, jakuzzi, szauna, masszázsszolgáltatás segítik a kikapcsolódást. Ottjártunkkor nagy létszámmal zajlottak a gyermekanimációs programok.

Hotel Sol Nessebar Mare/Bay


Fotó: Turizmus Panoráma

Közvetlen tengerparti szállodakomplexum, 2 kilométerre Neszebár óvárosától, ahova rendszeres buszjárat közlekedik. A középső ötcsillagos Palace és a két négycsillagos szárny parkosított környezetben, kinti és benti medencékkel, csúszdaparkkal, játszótérrel, napozóteraszokkal, tematikus éttermekkel hívogat. A gyerekeket magyar nyelvű animáció várja a Robinson Kölyök Klub keretében. A szálloda családok számára ideális lehet.