Négy évszakos turisztikai pihenőhelyek Borsod-Abaúj-Zemplénben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. április 01. 09:59

A Magyar Természetjáró Szövetség az Északerdő Zrt.-vel konzorciumban több turisztikai fejlesztést valósít meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Ez annak a fejlesztési programnak a része, amely hét európai uniós pályázat keretében csaknem 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással a hazánk különböző részein az erődgazdaságokkal közösen jön létre. Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében négy évszakos pihenőhelyeket alakítanak ki Ilyen lesz Háromhuta határában, az István kút környékén, a Nagy Milic déli oldalán, a csataréti háznál, valamint a Magyarország legészakibb részén található Oláh réten. Mind a három helyen turisztikai szempontból is fontos meteorológiai állomás épül. Ezekhez kapcsolódva bemutatóhelyeket is létesítenek.

A tervek szerint ilyen lesz a lillafüredi Zsófia-kilátó

Fotó: Északerdő Zrt.

A program szerint Lillafüreden újjáépítik az 1950-es években lebontott Zsófia-kilátót, amelyhez egy hozzá vezető lombkorona tanösvényt is kialakítanak. Korszerűsítik a lillafüredi Lencsés forrás pihenőt, továbbá a Sárospatak mellett található botkói autóspihenőt, valamint a Telkibánya közelében fekvő királykúti pihenőt is. Ugyancsak megújul az újhutai elágazótól induló tanösvény is. A fejlesztéseket az erdőgazdaság közel 189 millió forintos támogatásból valósítja meg. A munkákat – a pályázati kiírásnak megfelelően – 2020 szeptember végére fejezik be.