Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állatát is megmenthetik a kipuszulástól Ócsán

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 28. 09:40

A néprajzi és tájtörténeti értékeket bemutató Ócsai Tájház komplexum teljes körűen megújult és ezentúl még színesebb programkínálattal várja az látogatókat.

Az Ócsai Tájház és Turján ház gyűjteményének, kiállításainak, valamint oktató tereinek és az itt szervezett rendezvényeknek kiemelt szerepe van a helyi néprajzi értékek és hagyományok hosszú távú megőrzésében, az elmúlt évszázadok népi életmódjához kötődő értékek bemutatásában. Az állandó és időszaki kiállításokon keresztül, a tárgykészítő és tematikus foglalkozások alkalmával nyílik lehetőség a hagyományos paraszti élet és eszközhasználat sokoldalúságának bemutatására.

A tájház meglévő épületei és kapcsolódó építményei leromlott állapotukban már nem tudtak teljeskörűen megfelelni a bemutatási követelményeknek, felújításra és fejlesztésre szorultak – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sajtóközleményében.

A projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum fejlesztését, mezőgazdasági gépek beszerzését, valamint a védett területek kezelését végezték el

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Az Ócsai Tájház komplexum átalakításával és felújításával egyidejűleg, a környék Natura 2000 védett értékeinek bemutatásával egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hoztak létre. A „Tájban élő ember" című központi kiállítás és a kapcsolódó programok által immár megfelelő körülmények között tudnak működni a már bevált és a folyamatosan megújuló környezeti nevelési programok.

A projekt másik pillére a rákosi vipera megőrzésére irányuló élőhelykezelés volt. A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) hazánk és Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állata. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1.000.000 forint, a kipusztulás közvetlen veszélyébe került fajok között szerepel. A projekt keretében beszerezték a megfelelő élőhely kialakításához és kezeléshez szükséges eszközöket, elvégezték a szükséges élőhelykezeléseket az Ócsai Tájvédelmi Körzet térségében.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a projektet bruttó 240 millió forintos támogatásból hajtotta végre.

A szintén a nemzeti park kezelése alatt álló Pál-völgyi barlang látogathatóságáról és Pál-völgyi Látogatóközpont átadásáról itt írtunk korábban.

Kapcsolódó cikkek