Önkéntes vasutasoknak indít ingyenes képzést a szentendrei skanzen

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 30. 16:56

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum várja a vasút szerelmeseit, hogy a múzeum önkéntes programja keretében részesei legyenek a Skanzen Vasút mindennapjainak.

Kevesen tudják, hogy a Skanzen 60 hektáros területén közlekedik Európa leghosszabb múzeumvasútja, amely hat megállóhelye között, menetrend szerint szállítja a múzeumlátogatókat. A korhűen felújított Ganz-Jendrassik motorvonat és a korabeli uniformist viselő személyzet nemcsak a múzeum tájegységeibe szállítja az utasokat, hanem az 1930-as évekbe is elkalauzol. A szerelvény ablakából beleshetünk a múzeum udvaraiba csakúgy, mint a vasutasok munkájába. A szemünk előtt zajlik a váltó- és sorompókezelés, az irányváltás, a jegyek ellenőrzése.

Váltókezelő, mondd, akarsz-e lenni?

Fotó: Szentendrei Skanzen

A Skanzen vasúti önkéntes programja keretében egyedülálló, ingyenes képzés indul a múzeumban, ahol a vasút iránt érdeklődő jelentkezők vasúti feladatköröket sajátíthatnak el.  A tanfolyam elvégzése után váltókezelő, tolatásvezető, jelzőőr, sorompókezelő munkakör betöltése mellett mozdonyvezetők is lehetnek a Skanzen Vasúton. A szolgálatot választott időpontban, kedvtelésből teljesíthetik a jelentkezők. Előképzettség nem szükséges.

A múzeum a 18. életévüket betöltött férfiak jelentkezését várja felső korhatár nélkül. A jelentkezők díjmentesen vehetnek részt a munkakör betöltéséhez szükséges kurzuson, és a felmerülő költségeket, az útiköltséget és a szállást is a Skanzen biztosítja.

Információ és jelentkezés: vasut@skanzen.hu

A program részletei ITT találhatók.