Quasimodoval és versekkel próbálják népszerűsíteni a Balatont

Forrás: turizmus.com

 2015. március 08. 14:43

Zenei és vizuális művészeti programokból több száz is lesz idén a Balatonon. Külföldi turistákat vonzó költőverseny azonban csak egy lesz, Balatonfüreden. Ennek pályázati kiírását most jelentették meg. Olyan irodalmi alkotásokat is várnak, amelyek a Balaton értékeit is bemutatják.

A Quasimodo költőversenyre május 31-ig várják a jelentkezőket, akik két magyar nyelvű, kiadatlan művel pályázhatnak a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére.

A pályamunkákat gépírással öt példányban kell eljuttatni május végéig a polgármesteri hivatalba (8230 Balatonfüred, Szent István tér 1.). A kettőnél több verset küldők pályázatát nem tudják figyelembe venni. Valamennyi beküldött példányon fel kell tüntetni a pályázó teljes nevét és címét, a borítékra írják rá: Quasimodo költői verseny. A pályázaton első díjas költemény szerzője a szeptember 5-én rendezendő gálán Emlékdíjat kap, valamint ösztöndíjban részesül. A hagyományoknak megfelelően az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete illetve a Balatonfüredi Salvatore Quasimodo Alapítvány meghívásos pályázat formájában a költőverseny alkalmából immár 12. alkalommal a Bertha Bulcsu Emlékdíjat is kiosztja. A Balaton természeti és kulturális értékeinek, valamint a térség állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó irodalmi bemutatására ösztönző pályázatra augusztusig lehet jelentkezni.

A híres olasz költő, Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben.