Rémségek bálja október 29-én az Amadék kísértetkastélyában

Forrás: turizmus.com

 2016. október 09. 11:25

Az Amade Kastélyszálló Győrtől 27 kilométerre fekszik, Csallóköz szívében. Valamikor az Amade család ősi fészkének számított, akik a Csallóköz nemes urai voltak. Nagy tettekkel bíró család, közülük a legnevesebb Amadé László, első magyar dalköltőnk.

Október 29-én, szombaton az ő szellemét idézik meg a kastélyban, egy vérfagyasztó „szellemes” séta során...

Amadé László a rokokó korban élt, mikor semmi sem nőhetett szabadon, még a fákat is megvágták, a parkokban fehér parókás hölgyek és urak sétálgattak hajlongva. Egy vidéki kastélyban született, de nem húzza le a vidék sara... Magyarul írt akkor, mikor a magyar csak az „anyámasszony” nyelve volt, s a nemesek latinul és németül beszéltek (az előkelőek meg franciául). S ami a legcsudálatosabb, nem volt fáziskésésben, ugyanolyan modorban verselt, s ugyanakkor, amikor a francia rokokó költészet nagyjai.

Leghíresebb versei a nép ajkán tovább éltek, egyik katonadala bekerült a Háry Jánosba: "A jó lovas katonának de jól vagyon dolga, eszik-iszik a sátorban, semmire sincs gondja..." Híres katona volt, egész Európa az ő kalandjairól mesélt. Nagy nőcsábász, egyik verse az indiszkréció csúcsteljesítménye a magyar irodalomban. Annak idején kézről kézre járt a csallóközi udvarházakban: Amadé László összes afférját és összes szeretője nevét leírta benne.

 

Október utolsó szombatján az életre kelt szellemalakok megidézik anyját, aki kitagadta fiát, mert helyt adott a híresztelésnek, hogyösszeszűri a levet a gyóntatópapjával. (Ki is tagadta Amadé Lászlót a vagyonából, inkább a jezsuitákra hagyta.)  Az egyik szobában Báthory Erzsébet, az Amadék kuzinja várja a vendégeket (a Báthoryak is a Gúth-Keled nemzetségből származtatják magukat), az ő címerükben is a három ezüst farkasfog szerepel. A hátsó traktusban apáca imádkozik... Még abból az időből maradt itt, mikor a kastélyt katonai kórházzá alakították...


A rémes hangulatról vérfagyasztó díszletek gondoskodnak – a vendégek felborzolt idegeiket tökös büfévacsorával és zenével nyugtathatják le. A végén rémmozi várja a felnőtteket popcornos karamelltortával.

Halloweenes programunk szállás nélkül is foglalható. Mindenkit szeretettel várunk!

Rémséges vacsora a kastélyban

– délutáni program gyerekeknek
– welcome drink
– vacsora
– Rémségek bálja (szellemes séta a kastélyban)
– rémmozi

Árak:
0 € / 0–6 évesek
29 € / 6–12 évesek

Szállóvendégeink részére: 49 € / fő
Nem szállóvendégeink részére: 55 € / fő

Foglalás és információk:
rezervacie@hotelamade.sk
www.hotelamade.sk
+421 918 620 498, +421 31 552 38 00 (x)