Római kori sírok kerültek elő Pécs belvárosában

Forrás: MTI

 2022. március 31. 08:31

Hét római kori sírt, azok mellékleteként korabeli illatszeres üvegecskét, több fibulát, valamint korsó-pohár együttest is találtak a régészek egy, a pécsi belvárosban folyó építkezés során.

A feltárt terület egy kisebb temető része lehetett a késő római időszakban, a Kr. u. 4. században – írja a Janus Pannonius Múzeum közleménye Tóth Zsoltot, az intézmény régészét idézve.

A szakember rámutatott: a helyi római lakosság körében ebben az időszakban szinte általános volt a téglasír használata, amelybe az elhunytakat szinte kizárólagosan fejjel nyugatnak temették el. A most előkerült sírok között volt ugyanakkor kelet-nyugat, nyugat-kelet, észak-dél és dél-észak tájolású is.

A közlemény szerint a temetőrészlet sokban hasonlít a pécsi Kossuth tér területén, Sopianae keleti temetőjében tapasztaltakhoz, ahova feltehetőleg a helyieknél szegényebb, betelepített lakosokat temettek, akik igyekeztek igazodni a helyi szokásokhoz. A két helyszín között jelentős különbség azonban, hogy a Felsőmalom utcában előkerült temetőben két jellegzetes római, kiválóan megépített téglasír is volt.

Újabb római kori sírokat tártak fel Pécs belvárosában

Fotó: Facebook/Szeretlek Pécs

Az egyik téglasírban az elhunyt lábfeje mellett a római sírokban gyakori, üvegből készült korsó-pohár melléklet volt megfigyelhető, más sírokban illatszeres üvegecske, a vállon a ruhát összefogó jellegzetes hagymafejes fibulák, azaz ruhakapcsoló tűk is előkerültek, mindez jellegzetesen római anyagi kultúrára utal – hívja fel a figyelmet a közlemény.

A korsó-pohár együttes nem először jelenik meg a Pécsett feltárt római kori emlékek esetében, hiszen ilyen látható megfestve az egyik pécsi világörökségi helyszínnek számító sír falfülkéjében is.

A két tárgy valláshoz nem köthető, így azt sem lehet megmondani, hogy keresztények vagy pogányok voltak az eltemetettek.

Tóth Zsolt régész tájékoztatása szerint a Sopianae körüli három temetőről már sok információ áll rendelkezésre, de az attól távolabb előkerült sírcsoportokkal – így a most feltárt temetővel – kapcsolatos konkrétabb állásfoglaláshoz jóval több adatra lesz szükség.