Románia még vár a korlátozások lazításával

Forrás: MTI

 2022. február 25. 19:16

Romániában akkor lehet szó a járványügyi korlátozások lazításáról, ha a Covid-kórházak intenzív osztályain felszabadul az ágyak legalább ötven százaléka – jelentette be Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteken.

A tárcavezető már február elején, az ötödik járványhullám tetőzésének napjaiban fokozatos lazításokat helyezett kilátásba, a konkrét intézkedések azonban azóta is váratnak magukra. Újságírók többszöri érdeklődésére reagálva már korábban is jelezte, hogy a lazításokhoz nem elegendő a napi esetszámok csökkenése, a hatóságoknak meg kell várniuk az egészségügyi ellátó rendszerre nehezedő nyomás enyhülését.

Pénteki sajtóértekezletén Rafila úgy pontosított, hogy az intenzív terápiás részlegek leterheltségében is határozott javulásra várnak, a telítettség 50 százalék alá szorítása pedig azt jelenti, hogy 900 alá kell csökkenjen a súlyos esetek száma.
Ez a mutató február eleje óta pénteken először esett ismét ezer alá: jelenleg 994 koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, s ez több mint tíz százalékkal marad el a múlt pénteki adattól. Valamivel gyorsabb ütemben – egy hét alatt húsz százalékkal – 7702-re csökkent a kórházakban kezelt fertőzöttek száma.

Az utóbbi 24 órában 8974 új fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint 40 százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától, a pénteki jelentésben szereplő 115 újabb haláleset pedig 8 százalékkal kevesebb a kéthetes mozgóátlagnál.

A román hatóságok meg akarják várni az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás enyhülését, mielőtt feloldanák a korlátozásokat

Fotó: ©fotokon/123rf.com

Az egészségügyi miniszter szerint az alkotmánybíróság által amúgy is hatálytalanított kültéri maszkviselési kötelezettség eltörlése lehet az első a lazítások sorában. Szó lehet arról, hogy feloldják az üzletek nyitvatartási korlátozásait, és Covid-igazolvány nélkül is be lehet majd menni a plázákba.

Romániában március 9-ig van érvényben a koronavírus-járvány miatt elrendelt – a járványügyi korlátozások jogalapjául szolgáló – veszélyhelyzet. Marcel Ciolacu, a kormánykoalíció legnagyobb pártjának vezetője pedig már bejelentette: szerinte nincs szükség a veszélyhelyzet újabb 30 napos meghosszabbítására.