Rügyfakasztás és vízbevetés a Szeri Húsvéton

Forrás: turizmus.com

 2017. április 12. 16:31

Az ópusztaszeri skanzenben rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat.

Ételszentelés, tojásfestés, régimódi lovaskocsis locsolás, muzsikaszó, néptánc, népzene, meglepetések és nyeremények várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást. A Nomád Parkban X. századi tevékenységeket próbálhatnak ki, lőhetnek íjjal vagy éppen nemezelhetnek. A Lovaspályán a lovasbemutató során megismerhetik a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait. A Puszta Háza különleges kiállításai a természet szépségeit mutatják be, a legkisebbek pedig nyuszikeresésben is részt vehetnek.

Hagyományos locsolkodás a Szeri Húsvéton

Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Az idei Szeri Húsvét egyik különlegessége, hogy a Hungarikum Tárházban április 16-án új kiállítás nyílik, „A makói hagyma és az általa létrehozott világ" címmel. Sokan ismerik és szeretik az ízletes makói hagymát – de vajon hányan tudják, mit jelentett ez a növény és kereskedelme a Viharsarok szegényparasztsága számára? A hagymaművelés sajátos eszközkészletet és munkamódszereit is bemutató kiállítás néprajzi tárgyanyagát a makói József Attila Múzeum adja.

Kapcsolódó cikkek

Hollókő vödörrel locsol

2017. március 30.